Temperatuur

Niet aan suikerziekte gerelateerde ziekten en aandoeningen bij katten.
Gesloten
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16266
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Temperatuur

Bericht door Jeanne »

TEMPERATUUR

De temperatuur is een belangrijke afspiegeling van de reactie van uw huisdier op vele ziekten. De rectaal gemeten temperatuur bij een huisdier is een maat voor de temperatuur in het lichaam.
Neem de temperatuur van een huisdier altijd anaal op met een thermometer. Een ouderwetse kwik thermometer bestaat uit een kwikkolom in een gesloten glazen buisje. Tegenwoordig worden ook elektronische thermometers op de markt gebracht, deze zijn goed te gebruiken. Sla een kwik thermometer vóór gebruik altijd goed af, zodat de kwikkolom net onder de 36 °C staat. Smeer enige vaseline op de thermometer. Houd de staart van uw huisdier met een hand omhoog en schuif de thermometer met een licht draaiende beweging in de anus. Bij een kat kan de anus wat weerstand bieden, maar door een constant lichte druk zal de anusspier zich tenslotte vanzelf onspannen. Dit gebeurt het makkelijkste terwijl uw huisdier staat, maar kan ook gedaan worden als hij op z'n zij ligt. De thermometer moet bij kleine huisdieren (kat) ongeveer 2 cm naar binnen worden gebracht. Bij grote honden moet de thermometer ongeveer 5 cm naar binnen worden gebracht. De kwik thermometer moet 2 tot 3 minuten ter plaatse worden gelaten, een elektronische thermometer geeft meestal binnen 1 minuut de juiste temperatuur aan.
Haal de thermometer eruit en veeg hem met watten of een tissue schoon. Noteer het resultaat en herhaal dit bij een ziekte drie of vier keer per dag.

In onderstaande tabel staat de normale temperatuur van een huisdier, anaal gemeten.

Afbeelding


Koorts
De lichaamstemperatuur is gewoonlijk zowel onderhevig aan individuele verschillen als aan schommelingen die het gevolg zijn van inspanning, spijsvertering, plotselinge stijging omgevingstemperatuur en opwinding. De normale dagvariatie kan ongeveer 1°C bedragen, met de laagste temperatuur 's morgens en de hoogste laat in de middag.
De mate van koorts behoeft niet noodzakelijker wijs over een te komen met de ernst van de ziekte. Acute onschuldige virale infecties bijvoorbeeld kunnen gepaard gaan met hoge koorts, terwijl er een relatief geringe koorts kan bestaan, bij veel ernstiger aandoeningen. In het algemeen heeft de koortsreactie bij jonge dieren de neiging om sterker te zijn dan bij oudere dieren. Een plotselinge daling van de temperatuur bij een huisdier met koorts is niet noodzakelijkerwijs een gunstig teken; tenzij er tegelijkertijd een verbetering is in de algemene toestand van het huisdier, kan het een oorbode zijn van een ernstige complicatie zoals shock.

De meest voorkomende oorzaken van oorzaak van koorts zijn:

virussen, bacterien, schimmels, parasieten, reuma, artritis, tumoren, schildklier, longen, lever, leukemie, darmen, levercirrose enz.

Bij koorts dient de oorzaak bepaald te worden, het kan een zeer ernstige oorzaak hebben. Ga naar uw dierenarts en wacht niet.

Afbeelding
Gesloten