FRUCTOSAMINE (Spotchem)

Informatie over fructosamine.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16266
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

FRUCTOSAMINE (Spotchem)

Bericht door Jeanne »

FRUCTOSAMINE
Fructosamine is een eenvoudige test, die uitvoerbaar is op de Spotchem, voor het monitoren van diabetische patiënten. Studies hebben aangetoond dat een hyperglycemie van vier dagen de Fructosamine boven de referentiewaarden doet stijgen. Daarom zal er bij een korte periode van hyperglycemie geen stijging van het Fructosamine zijn. Voor katten is deze test dus uitermate geschikt voor het differentiëren tussen stresshyperglycemie en diabetes mellitus. In een studie bij 30 onbehandelde katten met diabetes mellitus bleek dat deze groep een veel hogere Fructosamine concentratie had dan bij katten met stress-hyperglycemie. Fructosamine is bovendien een uitstekende parameter voor het monitoren van reeds gediagnosticeerde diabetes mellitus patiënt zowel bij de hond als bij de kat. Fructosamine blijkt, bij insuline afhankelijke diabetische honden, een betere parameter te zijn voor glycemische controle dan de individuele glucose meting. Katten die goed op de therapie reageren hebben eveneens een lager Fructosamine gehalte.

Interpretatie van Fructosamine
De Fructosamine concentratie zegt iets over de glucose concentratie van de afgelopen 1-3 weken en is afhankelijk van de mate van hyperglycemie. Er bestaat enige verwarring over de term "normale" Fructosamine levels, waarbij soms de uitslag gegeven wordt in "goed", "matig" of een "slecht" ingestelde diabetische patient. Een goede benadering, volgens Prof. Dr. Ellen Behrend*, is de trend te volgen van de verandering van het Fructosamine gehalte over een bepaalde periode van tijd: bij het vaststellen van de diagnose, diabetes mellitus, dient men de Fructosamine waarde vast te stellen om een beginwaarde te hebben. Tijdens het monitoren en instellen van de diabeet dient men de Fructosamine wederom vast te stellen door deze te vergelijken met de uitgangswaarde. Als behandelingen goed aanslaan zal het Fructosamine gehalte dalen, maar mocht de behandeling niet goed verlopen dan zal het Fructosamine gehalte weer gaan stijgen. Voor de Spotchem gelden de volgende referentiewaarden: Voor honden: 210-390 umol/L en voor katten: 180-295 umol/l.
De Fructosamine is eenvoudig met de Spotchem te meten uit serum of plasma en hoe dichter de gevonden waarde bij de referentiewaarde ligt hoe beter de diabetische patiënt gereguleerd is. De onderstaande waarden zijn richtlijnen om u te helpen bij de beoordeling van het Fructosamine gehalte op de Spotchem:
spotchem-fructosamine.JPG
Hoe hoger de gevonden Fructosamine waarde de referentiewaarde overschrijdt hoe groter de noodzaak zal zijn om deze diabetische patiënt te reguleren
fructosamine 15x20.jpg
fructosamine spotchem.pdf
pdf-bestand
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie