Cobalamine (B12)

Diabetische Neuropathie is een complicatie die bij suikerziekte kan voorkomen; het is een stoornis in de functie van het perifere zenuwgestel. Alles bij elkaar over Diabetische Neuropathie.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16250
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Cobalamine (B12)

Bericht door Jeanne »

Cobalamine
Cobalamine (vitamine B12) is een wateroplosbaar vitamine en een belangrijke cofactor voor verschillende biochemische reacties. In commercieel honden- en kattenvoer is het in voldoende mate aanwezig, zodat deficientieziekten door voeding onwaarschijnlijk zijn, tenzij een dier uitsluitend vegetarische voeding krijgt.

Cobalamine is gebonden aan voedingseiwitten. In de maag en de dunne darm wordt het cobalamine onder andere door inwerking van pancreasenzymen van deze binding losgemaakt en in de dunne darm gebonden aan intrinsic factor. In tegenstelling tot de situatie bij de mens wordt intrinsic factor bij de hond en vooral ook bij de kat hoofdzakelijk door de exocriene pancreas afgescheiden.
Het cobalamine-intrinsicfactor-complex wordt dankzij specifieke receptoren alleen in het ileum geabsorbeerd. Cobalamine moet zich aan intrinsic factor binden om geabsorbeerd te kunnen worden. Deze fysiologische processen maken duidelijk dat voor een optimale cobalamineopname zowel een intacte exocriene pancreas
als een gezond ileum van wezenlijk belang zijn. Bij een exocriene pancreas-insufficiëntie (EPI) en bij aandoeningen van het ileum kan dus malabsorptie van cobalamine en op lange termijn een cobalaminedeficiëntie ontstaan, waarbij het serumcobalaminegehalte verlaagd is. Omdat darmbacteriën cobalamine verbruiken, kan ook bij een bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO = small-intestinal bacterial overgrowth) cobalaminedeficientie ontstaan.

Een zeldzame oorzaak voor malabsorptie van cobalamine bij bepaalde hondenrassen zoals de Riesenschnauzer, de Border Collie en de Beagle, is een congenitaal defect van de cobalamine absorptie in het ileum. Bij deze patiënten ontbreekt de receptor voor het cobalamine-intrinsic-factorcomplex in het ileum. Ook de Chinese Shar Pei is gepredisponeerd voor cobalaminedeficientie.

Samenvattend kan worden gesteld dat cobalamine in de gezelschapsdierenpraktijk als diagnostische marker voor chronische maagdarmkanaal aandoeningen kan worden gebruikt. Bovendien is er sinds een aantal jaren steeds meer bewijs voor een ondersteunende rol van parenterale cobalaminetoediening bij de behandeling van primaire maagdarmaandoeningen bij patiënten met een verlaagde serum cobalaminespiegel. Een verlaagde serum cobalamineconcentratie kan wellicht op zichzelf staandmaagdarmkanaal verschijnselen en systemische complicaties veroorzaken (immuundeficiënties, centrale of perifere neurologische aandoeningen, soms anemie).
0611.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie