EOSINOFIEL GRANULOOM COMPLEX bij de kat

Niet aan suikerziekte gerelateerde ziekten en aandoeningen bij katten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16266
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

EOSINOFIEL GRANULOOM COMPLEX bij de kat

Bericht door Jeanne »

De term ‘eosinofiel granuloom complex’ verwijst naar een groep van huidaandoeningen bij de kat. Deze wordenveroorzaakt door een ontsteking van de huid die vaak begint en verergert door het aanhoudend likken door de kat van de huid.

* FabCats-Nederlandse Vereniging van Kattengeneeskunde
* DierenDokters
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16266
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Re: Eosinofiel granuloom complex bij de kat

Bericht door Jeanne »

Afbeelding Afbeelding

De term ‘eosinofiel granuloom complex’ verwijst naar een groep van huidaandoeningen bij de kat. Deze wordenveroorzaakt door een ontsteking van de huid die vaak begint en verergert door het aanhoudend likken door de kat van de huid. De term is geen specifieke diagnose maar een beschrijving van de verschijnselen met drie afzonderlijke klinische vormen. Deze zijn de eosinofiele ulcus, eosinofiele plaque en het eosinofiel granuloom. Elk van deze klinische vormen heeft zijn eigen kenmerken, maar het zijn allemaal huidreacties als gevolg van een onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan de huidaandoening minder ernstig zijn en kan vanzelf verdwijnen om nooit meer terug te komen. Het kan echter ook een blijvend probleem worden welke veel ongemak en weefselschade bij de kat teweeg kan veroorzaken. Een eigenaar is vaak (begrijpelijk) verontrust door de aangetaste plekken en het constante likken eraan door de kat.
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
De nogal klinische naamgeeft een feitelijke beschrijving van het probleem. Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die gemobiliseerd worden door het immuun systeem om een invasie van pathogenen op de plek van een infectie te bestrijden, of om te reageren op de aanwezigheid van een lichaamsvreemde stof. De eosinofielen worden naar een bepaalde plek in de huid gestuurd en een ontsteking zal optreden. Als ze hun werk hebben gedaan en de huid verlaten, zal de ontsteking verdwijnen. Incidenteel blijven de eosinofielen voor een langere periode aanwezig en door deze blijvende ontsteking zal een verdikking van de huid ontstaan die gepaard kan gaan met jeuk. Deze verdikking van de huid kan zich verder ontwikkelen tot een granuloom, een type huidverandering dat lijkt op een zwerende verhevenheid.

Eosinofiele ulcus
Wordt ook indolente of ‘rodent’ ulcus (zweer) genoemd. De zweer kan voorkomen op de bovenlip in de buurt van de bovenste hoektanden, heeft verhoogde randen en is gelig-roze van kleur. Ondanks dat de zweren er zeer pijnlijk uitzien, lijkt de kat er geen jeuk of pijn aan te hebben. De plek kan beginnen als een verdikking maar zich vervolgens ontwikkelen tot een zweer en zich richting de neus uitbreiden door het aanhoudend likken van de kat. Het likken met de ruwe kattentong kan zelfs meer schade veroorzaken dan de ontsteking zelf. Er zijn enige aanwijzingen die erop wijzen dat dit een allergische reactie op vlooien of een andere allergische aandoening is. Er kan mogellijk ook een genetische component meespelen. In vele gevallen is het moeilijk om de oorzaak te vinden en kan de aandoening als idiopatisch (zonder aanwijsbare oorzaak) worden aangeduid.

Eosinofiele plaque
De eosinofiele plaque komt meestal voor in de vorm van een verhoogde, harde en schilferige zweer op het lichaam, vaak op de buik of aan de binnenkant van de dijen. De beschadiging van de huid kan verergerd zijn door het likken aan de plek door de kat. Deze vorm van de aandoening wordt vaker gezien bij jonge katten (2-6 jaren oud) en kan in verband worden gebracht met een allergische reactie op vlooien, voedsel of andere omgevingsallergenen.

Eosinofiel granuloom
Eosinofiel granuloom wordt ook wel collagenolithisch of lineair granuloom genoemd. Bij deze vorm wordt het collageen (de bindweefeselachtige structuur die stevigheid en elasticiteit aan de huid verschaft) beschadigd. Er lijkt geen voorkeur voor ras, leeftijd of geslacht te zijn en de beschadigingen veroorzaken geen jeuk. Huidplekken kunnen afzonderlijk of gegroepeerd voorkomen. De plekken kunnen over het gehele lichaam worden gevonden, maar meestal langs het midden van de voorpoten en als een strook van verhoogde haarloze veranderingen langs de achterkant van de dijen, in een patroon veroorzaakt door het likken.

Een andere vorm van het eosinofiel granuloom komt voor op de kin en onderlip. De neus, snuit, oren en de overgang van de voetzolen en de behaarde huid kunnen ook aangetast zijn. De voetzolen kunnen ge-ulcereerd en gezwollen zijn en daarnaast kan er ook pigmentverlies optreden.

Beschadigingen van de huid zijn meestal rood, verheven en haarloos met een korrelige structuur. Ook in de bek kunnen beschadigingen aanwezig zijn. Mogelijke oorzaken voor deze afwijkingen zijn overgevoeligheid voor vlooien, voedsel of omgevingsallergenen. In de Verenigde Staten, Australië, Nieuw- Zeeland en Japan worden deze beschadigingen ook wel gezien als een reactie op muggenbeten – als de kat in een insectvrije omgeving gehouden worden knapt deze echter snel weer op.

Diagnose
Om de diagnose vast te stellen is het meestal nodig om een huidmonster te nemen, bijvoorbeeld een dunne naald aspiratie-biopt (cellen uit het aangetaste gebied gezogen met een naald) of bij voorkeur een huid-biopt. Dit is nodig om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten zoals, kanker, abces, reactie op een vreemd voorwerp of een schimmelinfectie. Het weefsel zal karakteristieke veranderingen behorend bij eosinofiel granuloom complex vertonen.

Behandeling
Behandeling van de aandoening is afhankelijk van de uitgebreidheid van het probleem. De (mogelijke) oorzaak van het probleem moet worden uitgesloten met behulp van een vlooienbehandeling en een testdieet (of een eliminatiedieet). Een reactie op vlooien is relatief makkelijk te behandelen, maar het uitzoeken van een voedselallergie is moeilijker.

Kleine plekken waar de kat geen last van heeft kunnen onbehandeld worden gelaten om vanzelf te genezen. Wanneer de ziekte uitgebreider is, kan er antibiotica voor een periode van drie tot zes weken worden voorgeschreven. Mocht dit niet helpen, dan kunnen corticosteroïden gegeven worden in de vorm van een injectie of tabletten. De dosering van de corticosteroïden kan vervolgens langzaam worden afgebouwd. Katten verdragen corticosteroïden relatief goed en hebben meestal geen last van dezelfde bijwerkingen zoals mensen of honden. Antihistaminica kunnen ook overwogen worden, maar in chronische gevallen moeten gewoonlijk corticosteroïden gegeven worden als de onderliggende oorzaak niet gevonden of beheerst kan worden. Als er geen verbetering optreedt dan kan een behandeling overwogen worden gericht op het onderdrukken van het immuunsysteem van de kat. Sommige beschadigingen kunnen operatief verwijderd worden of, indien beschikbaar, met behulp van cryochirurgie, laser chirurgie of stralingstherapie. Een andere mogelijke behandeling is toediening via de bek of met voedsel van essentiële vetzuren gedurende 4-6 weken, en daarna te evalueren of er een gunstig effect heeft plaatsgevonden.vertaald januari 2007.

sharing information for the good of cats

NVK is a member of FVF

©This information sheet is produced by the Feline Advisory Bureau

The Feline Advisory Bureau is the leading charity dedicated to promoting the health and welfare of cats through improved feline knowledge, to help us all care better for our cats. Currently we are helping almost 4 million cats and their owners a year. If this advice has helped you care better for your cat please enable us to help others by making a donation. To do this you can either click here or send a cheque to the address below (made payable to ‘Feline Advisory Bureau')

FAB, Taeselbury, High Street, Tisbury, Wiltshire, UK, SP3 6LD

Bron: http://www.fabcats.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Registered Charity No: 1117342Terug naar boven
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16266
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Re: EOSINOFIEL GRANULOOM COMPLEX bij de kat

Bericht door Jeanne »

Bron: DierenDokters

Eosinofiel granuloom bij de kat

Wat is een eosinofiel granuloom?

Een eosinofiel granuloom wordt veroorzaakt door een ontsteking in de huid die vervolgens wordt verergerd door het continu likken van de kat. Het eosinofiel granuloom is een verschijningsvorm van het ‘eosinofiel granuloom complex’ bij de kat. Andere verschijningsvormen van dit complex zijn het eosinofiel ulcus en de eosinofiele plaque.

In de huidontstekingen van het ‘eosinofiel granuloom complex’ zijn eosinofiele granulocyten (een soort witte bloedcellen) aanwezig. Wanneer er bij een gezond dier een prikkel is in de huid, zal er een afweerreactie optreden waarbij de eosinofielen naar de ontsteking toegaan en nadat ze hun werk hebben gedaan weer verdwijnen. Bij deze aandoening blijven de eosinofielen langdurig achter op de plaats van ontsteking waardoor weefselschade, huidontsteking en soms jeuk optreedt. Deze chronische ontsteking van de huid zorgt voor een plaatselijke zwelling van de huid die zich vervolgens kan ontwikkelen tot een granuloom.

De verschijnselen van een eosinofiel granuloom

Een eosinofiel granuloom kan bij alle rassen, leeftijden en geslachten voorkomen. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen maar meestal worden gezien op de voorpoten en op de dijen. Andere locaties waar het eosinofiel granuloom kan voorkomen zijn de kin, de onderlip, de tongbasis, de neus, oren en de voetzolen. De plekken zijn rood, gezwollen, haarloos en liggen verheven óp de huid. Ook jeuken de plekken en zal de kat zich ook meer likken. Op de voetzolen kunnen zweren en pigmentverlies in de huid voorkomen.

Afbeelding
Typisch beeld van een eosinofiel granuloom bij de kat

Wat is de oorzaak van eosinofiel granuloom?

De oorzaak is nog niet duidelijk. Mogelijke oorzaken voor deze afwijkingen zijn overgevoeligheid voor voeding, vlooienbeten of omgevingsallergenen.

Hoe stel je vast of een dier een eosinofiel granuloom heeft?

Om de diagnose te stellen neemt de dierenarts een huidmonster af; een dunne naald aspiratie biopt of een huidbiopt. Op deze manier worden andere mogelijke oorzaken zoals kanker, abcessen en ontsteking door een vreemd voorwerp uitgesloten en kan de juiste behandeling worden ingesteld.

Behandeling van een eosinofiel granuloom

De behandeling is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening. Het is altijd van belang om niet alleen het granuloom zelf te behandelen maar ook op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak voor het ontstaan van de klachten. Daarom kan er gestart worden met een speciaal dieet of eliminatiedieet en een specifieke vlooienbehandeling. De plekken kunnen afhankelijk van hun uitgebreidheid, behandeld worden met medicijnen die huidontsteking en de jeuk onderdrukken, zoals corticosteroïden, atopica en heel soms interferon. In sommige gevallen kan een operatie, bestraling of bevriezen van het granuloom alleen voor genezing zorgen.

Wat is de prognose voor een kat met een eosinofiel granuloom?

In sommige gevallen kan de huidaandoening slechts eenmalig voorkomen en goed genezen na behandeling. In andere gevallen kan het ook een blijvend of terugkomend probleem worden. Wanneer er geen onderliggende oorzaak wordt aangetoond en de klachten blijven optreden, kan het zijn dat een kat levenslang medicijnen moet krijgen om te voorkomen dat de plekken terugkomen. Tegenwoordig is er zeer veilige medicatie beschikbaar met weinig bijwerkingen die langdurig toegediend kan worden.


Terug naar boven
Plaats reactie