Soms komt het bij katten voor dat er tandhalslaesies ontstaan in de tanden of kiezen. Eigenlijk is een tandhalslaesie een ouderwetse benaming de ziekte wordt nu FORL of ORL genoemd. FORL staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies.
FORL is een progressieve aandoening, dit wil zeggen dat als de ziekte zich eenmaal openbaart bij 1 element er na verloop van tijd steeds meer tanden en kiezen aangetast zullen worden.
Waar en hoe…
De tanden en kiezen worden dan aangetast op de overgang van tandkroon (boven het slijmvlies) en tandwortel (onder het slijmvlies). De laesies ontstaan doordat tandoplossende cellen (odontoclasten) aangezet worden tot resorptie (afbreken) van het tandweefsel.
Symptomen…
Een tandhalslaesie herken je doordat net boven het tandslijmvlies een stukje bloederig weefsel zit. De het slijmvlies puilt in deze holte uit. Soms zie je echt een gat in de tand of kies. Tandhalslaesies verzwakken de tand of kies. De laesie kan tot aan of zelfs in de zenuwholte komen. Dit geeft hevige pijn, vergelijkbaar met kiespijn bij mensen. De kat weigert vaak om te eten. Er wordt met een scheve kop gegeten om de pijnlijke kant te ontzien. De tand of kies kan afbrokkelen en zelfs afbreken.
Soms is er al onder het slijmvlies een FORL begonnen en is dit alleen met een rontgenfoto zichtbaar te maken.
Samenvattend...
- Uit de mond stinken
Overmatig speekselen
Vermageren
Niet willen eten
Met een scheve kop eten
Geen koude vloeistoffen willen drinken
Plotseling stoppen met eten of drinken
De enige afdoende therapie, om de kat pijnvrij te krijgen, is het trekken of extraheren van de aangetaste tand of kies. We gebruiken hiervoor een speciale elevator van Luxator. Deze snijdt de lamellen tussen het element en het slijmvlies van de tandkas rondom het element los en door daarna druk op het element te zetten wip je deze er zo uit. Kiezen boren we eerst doormidden. Dit moet omdat een kies meerdere wortels heeft.
Toekomst…
Er is op dit moment een onderzoek gaande bij de faculteit diergeneeskunde naar katten met FORL. Ze zoeken hiervoor katten die lijden aan een tandhalslaesie. Door dit onderzoek proberen ze de oorzaak van het ontstaan van tandhalslaesies te achterhalen. Mocht u meer informatie willen hebben over dit onderzoek neem dan contact met ons op.