Tips voor comfortabele injecties

Alle informatie over injectiemateriaal en het gebruik ervan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Tips voor comfortabele injecties

Bericht door Jeanne »

Tips
  • Masseer of aai je kat vóór de injectie. Dit kalmeert ze en voorkomt dat ze verrast worden door een naaldprik. Een extra minuut of twee aaien en ontspannen is misschien alles wat je kat nodig heeft om zich voor te bereiden op een injectie.
  • Veel mensen gebruiken een voedselbeloning tijdens of net na de injectietijd. De injectie toedienen terwijl het kat bezig is met eten is heel gebruikelijk. Als je een kleine traktatie voor je kat legt, kan dit helpen om ze stil te houden voor een injectie. Sommige mensen geven een traktatie direct na de injectie. Het kat gedraagt ​​zich goed tijdens de injectie omdat het weet dat er iets lekkers aankomt. Misschien is een dikke knuffel en lof alles wat je kat nodig heeft.
  • Verwarm de insuline voor het injecteren. Mensen met diabetes zeggen dat het injecteren van koude insuline ongemak veroorzaakt, en dit geldt waarschijnlijk ook voor katten. Insuline op kamertemperatuur zorgt voor een comfortabelere injectie. Nadat je de spuit met de juiste hoeveelheid insuline hebt gevuld, houdt je de spuit een minuut tussen uw vingers. Sommige mensen halen de hele injectieflacon insuline uit de koelkast en laten deze staan ​​totdat deze op kamertemperatuur is. Ik verwarm liever alleen de hoeveelheid die voor elke injectie wordt gebruikt, en plaats de insulineflacon zo snel mogelijk terug in de koelkast. GEBRUIK GEEN HEET WATER, EEN MAGNETRON OF IETS ANDERS OM DE INSULINE TE VERWARMEN. Gebruik uw handen of laat de spuit (of injectieflacon) een paar minuten op het tafelblad staan.
  • Duw de naald bij het injecteren snel en stevig door de huid . Door de huid gaan is de meest gevoelige tijd. Als de naald eenmaal door de huid is, voelt het dier niet veel meer.
  • Injecteer de insuline met een matige snelheid . Niet te snel, maar ook niet te langzaam. Dit vergt wat oefening en je kat zal je laten weten of je het goed doet.
  • Geen alcoholdoekjes . De meeste mensen maken de injectieplaats niet schoon met alcohol voor een injectie. Alcohol "desinfecteert" de huid niet, het maakt alleen de vacht nat. Alcohol kan een stekend gevoel veroorzaken tijdens de injectie. Tenzij je kat erg vuil is, is het niet nodig om de injectieplaats schoon te maken.
  • Insulinespuiten voor eenmalig gebruik zijn bedoeld om slechts één keer te worden gebruikt. Veel merken hebben een coating op de naald die het inbrengen van de naald soepel en comfortabel maakt. Na gebruik kan die coating een beetje slijten. Ook zijn de naalden extreem dun, vooral aan de punt. Bij elk gebruik kan de punt van de naald verdraaid of gebogen worden. Foto's van een nieuwe en hergebruikte spuitlaat deze veranderingen zien. Voortdurend hergebruik van een naald kan leiden tot huidbeschadiging en tragere genezing. Fabrikanten raden het hergebruik van insulinespuiten af. Sommige mensen hergebruiken spuiten echter wel. Ze bewaren de gebruikte spuit in de koelkast, naald omhoog, tot het tweede gebruik. Als je ervoor kiest om een ​​spuit opnieuw te gebruiken, spoel de spuit dan niet uit en veeg de naald niet af met alcohol - het verwijdert de gladde coating van de naald.
  • Voor mensen die bang zijn voor naalden: je moet vertrouwd raken met de spuit en zelfverzekerd zijn bij het gebruik ervan. Je kunt een lege spuit nemen en de bewegingen van een injectie op een spons stuk fruit of een knuffel oefenen - gewoon om het gevoel en het vertrouwen te krijgen dat je nodig hebt. Het idee is om snel maar voorzichtig in de huid te kunnen komen en in één vloeiende beweging te kunnen injecteren. In het begin voel je je misschien onhandig, maar de oefening zal je helpen meer vertrouwen te krijgen in je techniek. Als je een zachte knuffeldier hebt liggen, kun je dat proberen als oefendier. Begin met het verzamelen van wat "scruff" met uw niet-dominante hand en injecteer vervolgens met de andere. Je kunt steeds opnieuw oefenen met dezelfde naald. Zorg ervoor dat je die spuit op de juiste manier weggooit als je klaar bent en gebruik hem nooit om je kat een injectie te geven.
    Als je bang bent je kat pijn te doen tijdens het injecteren, kan je kat die angst voelen en nerveus worden... ontspan... haal een paar keer diep adem. Insulinespuiten hebben naalden met een zeer kleine maat (zeer dun), dus ze zullen niet of nauwelijks pijn doen als je de injectie toedient.
Oeps!
Bijna iedereen maakt een fout bij een injectie. Sommige of alle insuline wordt mogelijk niet goed geïnjecteerd. Als dit gebeurt, zijn er verschillende dingen die je kunnen opvallen.
  • De vacht van het kat is nat van de insuline
  • U kunt mogelijk een duidelijke geur van de insuline ruiken. Lantus/Glargine heeft een unieke geur, die je kunt ruiken als het op de vacht van je kat zit.
  • Je vingers zijn nat van insuline
Het niet veilig om te raden hoeveel insuline er is geïnjecteerd en geef daarom geen vervangende injectie. Wacht tot de volgende injectie en geef de gebruikelijke dosis. Eén spuit missen is niet het einde van de wereld. De bloedglucose van de kat kan enkele uren hoog zijn, maar dat is veel veiliger, dan gissen bij een tweede injectie en te veel insuline toedienen.

Diverse injectietips
  • Roteer van de prikplek. Het is belangrijk om elke injectie op een iets andere plek op het lichaam te geven. De meeste eigenaren wordt geadviseerd om op hetzelfde algemene deel van het lichaam te blijven, zoals het nekvel of op de zijkant achter de schouder. Dit komt omdat verschillende plaatsen van het lichaam insuline sneller kunnen opnemen dan andere. Maar injecteer niet elke keer op exact dezelfde plek. Een klein beetje verplaatsen van de injectieplaats helpt huidirritatie en littekenvorming te voorkomen. Vraag uw dierenarts om je plaatsen op je kat te laten zien die goed zijn om injecties te geven. Elk kat is anders en een goede plek voor de ene kat kan een heel gevoelige plek zijn voor een ander kat.
  • Na de injectie merkt je misschien dat er een klein beetje insuline van onder de huid is "gelekt". Menselijke diabetici en eigenaren van diabetische katten hebben dit gemeld. Dit is normaal (maar ongebruikelijk) en zou geen probleem moeten zijn. Vraag uw dierenarts hiernaar als je bang bent dat je kat niet de volledige dosis krijgt.
  • Als je niet zeker weet of je de injectie correct toedient, of als je kat veel ongemak lijkt te hebben tijdens de injectie, vraag dan uw dierenarts om advies.
Plaats reactie