Promotie, katten en diabetes

Hier kunnen medische artikelen geplaatst worden die betrekking hebben op diabetes bij de kat, maar ook gerelateerde ziektes van een kat.
o.a. REFERENTIEWAARDEN
Plaats reactie
Gebruikersavatar
elidamarian
kattofiel
kattofiel
Berichten: 4242
Lid geworden op: 03 okt 2005, 11:49
Locatie: Leiden
Contacteer:

Promotie, katten en diabetes

Bericht door elidamarian »

Dit las ik vandaag in de krant
Grotere kans op suikerziekte voor inactieve en binnenkatten

Mensen en katten hebben veel overeenkomsten in de risicofactoren voor het ontwikkelen van suikerziekte (diabetes mellitus). Omdat aan voedingsfactoren en (gebrek aan) lichamelijke activiteit een belangrijke rol wordt toegedicht, onderzocht Lars Slingerland bij katten de effecten van voeding èn de invloed van lichaamsbeweging op het ontwikkelen van suikerziekte.

Slingerland paste een techniek om bij mensen insulineafgifte en – gevoeligheid te meten aan voor toepassing bij katten. Met deze techniek volgde hij over een periode van negen maanden de effecten van verschillende hoeveelheden vet, eiwit en koolhydraat in de voeding. In een ander onderzoek zijn suikerzieke katten vergeleken met gezonde katten qua voeding en het bewegingspatroon. Koolhydraatrijke voeding lijkt de ontwikkeling van suikerziekte niet te versnellen. Ook is er geen verschil gevonden tussen het voeren van droog- of blikvoer. Wel hebben inactieve katten èn katten die uitsluitend binnenshuis leven een grotere kans op suikerziekte. Bij de hier vermelde onderzoeken zijn de effecten van overgewicht op de ontwikkeling van suikerziekte uitgesloten. Als de ontwikkeling van overgewicht wordt voorkomen, lijkt de hoeveelheid vet, eiwit of koolhydraat in de voeding geen risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte te zijn.


07-02-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Lars Slingerland, Diergeneeskunde
Proefschrift: Risk factors for feline diabetes mellitus
Promotor 1: Prof.dr. A. Rijnberk
Copromotor 1: Dr. T.W. van Haeften
Brigitte

Bericht door Brigitte »

Ja, die is al langs gekomen. We vinden het onbegrijpelijk en vragen ons zachtjes af of een diervoederfabrikant dit onderzoek heeft bekostigd.
Plaats reactie