Pagina 1 van 1

Weetjes over glucosemeters.

Geplaatst: 18 nov 2016, 17:02
door Jeanne
Bij Medic Direct komt 3x per jaar de brochure DiActueel uit met allerlei tips.
______________________________________________________________

Diactueel Nummer 1, 2016 - blz.4



‘De meest aansprekende wijziging is een aanscherping van de nauwkeurigheid waaraan bloedglucosemeters moeten voldoen’

Nieuwe kwaliteitseisen bloedglucosemeters

In mei van dit jaar wordt er een internationale richtlijn van kracht die fabrikanten verplicht stelt om bloedglucosemeters en de bijbehorende teststrips te laten voldoen aan strengere kwaliteitseisen. Het gaat dan om een kwaliteitsnorm met de naam ISO 1597:2013.
Deze is drie jaar geleden al bedacht. Vanaf dat moment gold er een overgangsperiode. Veel zorgverzekeraars in Nederland stelden het vorig jaar al verplicht dat alle nieuw uitgegeven bloedglucosemeters voldoen aan ISO15197:2013.
In Nederland wordt daarnaast door steeds meer zorgverzekeraars ook het TÜV Rheinlandkeurmerk verplicht gesteld. Wat zegt dit allemaal? En wat betekent dit voor u?

Nauwkeurigheid - De meest aansprekende wijziging is een aanscherping van de nauwkeurigheid waaraan bloedglucosemeters moeten voldoen. Om in aanmerking te komen voor een ISO 15197:2013-verklaring en TÜV
Rheinland-keurmerk mag de testuitslag niet meer dan vijftien procent naar boven of naar beneden afwijken van uw glucosewaarde zoals deze gemeten zou zijn in het lab. Stel, u meet een glucosewaarde van 10 mmol/l. Dan ligt uw labwaarde tussen de 8,5 en 11,5, respectievelijk maximaal vijftien procent onder of vijftien procent boven de gemeten waarde. Het TÜV Rheinland keurmerk test dit bovendien ieder jaar opnieuw.

Gebruiksgemak - Naast de nauwkeurigheid testen zowel ISO als TÜV ook het gebruikersgemak van de bloedglucosemeters. Is de handleiding duidelijk, is de display goed leesbaar en zijn de geluidssignalen voldoende hoorbaar?
Ook de duurzaamheid van de meters weegt mee. Kan de meter tegen een stootje en is deze niet te gevoelig voor schommelingen van temperatuur en luchtvochtigheid?
Speciale aandacht is er ook voor de werking onder bijzondere omstandigheden. Worden de meetresultaten bijvoorbeeld beïnvloed als u paracetamol of ibuprofen slikt?


HOE ZIT HET MET MIJN BLOEDGLUCOSEMETER?
Alle recent door Mediq Direct Diabetes uitgegeven bloedglucosemeters voldoen zowel aan de eisen van ISO15197:2013 als van TÜV Rheinland.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de CareSens-N, SelectPlus, Performa, Glucofix Tech en de ContourTS. Heeft u een oudere bloedglucosemeter en twijfelt u of uw bloedglucosemeter voldoet, neem dan contact met ons op.
U kunt hiervoor bellen met onze gratis Service- en Bestellijn 0800 - 022 18 58.

Re: Weetjes over glucosemeters.

Geplaatst: 18 nov 2016, 17:14
door Jeanne
Bij Medic Direct komt 3x per jaar de brochure DiActueel uit met allerlei tips.
______________________________________________________________

Bron: Diactueel nummer 2-2016 - blz.21


‘Vergelijk nooit de resultaten van twee verschillende glucosemeters met elkaar’

Hoewel de glucosemeters steeds geavanceerder en betrouwbaarder worden, is het succes van zelfcontrole vooral afhankelijk van hoe u er als gebruiker mee omgaat. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als Mediq Direct Diabetes niet alleen de diabeteshulpmiddelen en insuline goed en op tijd leveren, maar klanten ook helpen bij het doelmatig gebruik ervan.

Twee glucosemeters - Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds mensen die twee glucosemeters naast elkaar gebruiken en hierdoor in de war raken. Dat is logisch en ik zal uitleggen waarom.
Een glucosemeter die is goedgekeurd volgens de laatste kwaliteitseisen van ISO 15197: 2013 mag een foutmarge tot maximaal 15% hebben.
Dat betekent dat bij een gemeten waarde van 10 mmol/l, de feitelijke bloedglucose tussen de 8,5 en de 11,5 ligt. Stel, u meet met twee verschillende meters, dan kan het zijn dat u op hetzelfde moment met de ene meter een waarde van 8,5 en met de andere een waarde van 11,5 meet. Dit is een behoorlijk verschil en dat kan verwarring geven. Daarom is het advies om met één meter te meten en nooit resultaten van verschillende meters met elkaar te vergelijken.
Wilt u toch meerdere meters tegelijk gebruiken, bijvoorbeeld één voor thuis en één voor onderweg, kies dan voor twee meters van hetzelfde merk en type. Ook dan kunnen de waarden van elkaar verschillen, maar deze zullen meer de neiging hebben om in dezelfde richting af te wijken. Let bij het gebruik van meerdere meters goed op de houdbaarheid van de teststrips. Na opening zijn de teststrips meestal nog drie maanden houdbaar, mits u ze bewaart onder ideale omstandigheden. Dus bijvoorbeeld niet in het dashboardkastje van de auto, want dan is de houdbaarheid aanzienlijk korter.

Handen wassen - Ook het niet wassen van de handen voor het meten is een valkuil. Dit schiet er nogal eens bij in. Bovendien is niet iedereen altijd in de gelegenheid om de handen te wassen. Toch kan dit de uitslag beïnvloeden, bijvoorbeeld door een restje suiker dat aan de vingers zit. De glucosewaarde kan dan onverwachts hoog uitvallen en als u daarop de insulinedosis afstemt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Als u niet in de gelegenheid bent om uw handen te wassen, kunt u het best de eerste bloeddruppel goed wegvegen en dan de tweede druppel gebruiken om te testen.