Pagina 1 van 1

Ziekenhuiskeur voor glucosemeters.

Geplaatst: 01 mar 2012, 15:32
door Jeanne
Het St. Anna-ziekenhuis in Eindhoven past een eigen keurmerk toe op glucosemeters. http://www.stichtingthema.nl/annakeur-v ... eters.html

Mogelijk hebben wij ook iets aan deze informatie

AnnaKeur voor glucosemeters


De controle van de bloedglucosespiegel is belangrijk voor diabetespatënten. Zij moeten blind kunnen vertrouwen op de uitslag die hun meter geeft.

AnnaKeur helpt hen daarbij. AnnaKeur is een nieuw kwaliteitsmerk voor glucosemeters. Het is een initiatief van het laboratorium van het St. Anna Ziekenhuis om voor alle gebruikers van een glucosemeter een veilige en betrouwbare meetomgeving mogelijk te maken. Uitgangspunten hiervoor zijn een kwalitatief goede meter, de kennis om op de juiste wijze bloed af te nemen en de kennis om de meter op de juiste manier te gebruiken.

Gegarandeerde kwaliteit

Op de markt zijn veel glucosemeters. De analytische kwaliteit van de meters is niet altijd hetzelfde. Om verzekerd te zijn van een kwalitatief goede meter zijn er voor AnnaKeur kwaliteitseisen opgesteld. Hieraan moet de meter voldoen om het predicaat AnnaKeur te krijgen.
•Meter moet eenvoudig zijn in het gebruik en geen aanleiding geven tot fouten.
•Meter moet voldoen aan de landelijke richtlijn (nu TNO).
•Meter moet vergelijkbaar zijn met de laboratoriummethode. Volgens vast protocol wordt juistheid en nauwkeurigheid van de meter getoetst op basis van het biologisch variatieconcept.
•Interfererende stoffen zoals paracetamol en vitamine C mogen geen invloed hebben op de uitslag.

De markt staat niet stil en daarom kijken wij een aantal keren per jaar of de nieuwe meters op de markt voldoen aan onze eisen. Hierbij werken we nauw samen met de diabetesverpleegkundigen en diabetesdienst zodat we ook goed kunnen inschatten aan welke meters de gebruikers behoefte hebben.

Meters met AnnaKeur

Op dit moment hebben de volgende meters het predikaat AnnaKeur:
•Accu-check Compact Plus
•Roche Diagnostics
•Accu-check Aviva, Roche Diagnostics
•One Touch Ultra Easy, Lifescan
•One touch Vita, Lifescan
•Precision X-ceed, Abbott
•Freestyle Lite, Abbott
•Freestyle Freedom Lite, Abbott
•Ascencia Contour, Bayer Health Care


Gebruik van de meter

Voor een goed meetresultaat is het heel belangrijk dat op de juiste wijze de vingerprik wordt uitgevoerd en dat de druppel bloed correct op de strip wordt gebracht. Valkuilen zijn stuwen en het niet grondig wassen met water van de handen en de vinger voorafgaand aan de prik. Ook is het belangrijk de strips op de juiste wijze te bewaren waarbij de houdbaarheid van de strip niet uit het oog mag worden verloren. Bij het in gebruik nemen van een nieuwe meter instrueren wij u graag, waarbij wij tegelijkertijd de theoretische en praktische achtergronden belichten.

Controle van de meter

Wij raden huisartsen, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen aan hun meter minimaal 1 à 2 keer per jaar aan te bieden voor controle. De meter wordt dan schoongemaakt en vergeleken met de gecertificeerde laboratoriummethode. Na goed bevinden krijgt u uw meter retour en u ontvangt een certificaat. Na 1 jaar ontvangt u automatisch een oproep om de meter opnieuw voor controle aan te bieden. Is de afwijking ten opzichte van de laboratoriummethode te groot dan proberen wij de oorzaak te achterhalen. Eventueel raden wij u een nieuwe meter aan. Natuurlijk hoeft u bij twijfel niet te wachten tot het jaar verstreken is. U kunt in dit geval uw meter altijd aanbieden. Tijdens het controlemoment hebt u niet de beschikking over uw eigen meter. Wij kunnen u indien gewenst een vervangende meter aanbieden. Heeft u een meter met AnnaKeur dan kunnen wij u hetzelfde type meter aanbieden. Indien u (nog) niet over een meter met AnnaKeur beschikt, willen wij deze ook graag voor u controleren. Alleen kunnen wij in dit geval u niet eenzelfde type meter aanbieden, u ontvangt een van de meters met AnnaKeur.

Hoe wordt de meter gecontroleerd?

Meters van huisartsen, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen worden aangeboden aan het klinisch laboratorium. Er wordt een vergelijk gemaakt van 10 monsters tussen de meter en de laboratoriummethode. De reproduceerbaarheid van de meter wordt vastgesteld door een monster in 10-voud te meten.

Norm controle
• De afwijking mag niet groter zijn dan 14%.
• De correlatiecoefficiënt moet groter zijn dan 0.95 (95%).
• De variatiecoefficiënt mag niet groter zijn dan 5,5%.


Service

Wij vinden het van groot belang dat de glucose met een kwalitatief goede meter op de juiste wijze wordt gemeten. Om dit belang te benadrukken willen wij u AnnaKeur kosteloos aanbieden. Wilt u meer weten over AnnaKeur of gebruik maken van AnnaKeur kunt u één van de klinisch chemici of Han de Groot, hoofdanalist bereiken op telefoonnummer 040 - 286 4866.