Wat is een honeymoon/remissie?

Hoe herken ik de symptomen van suikerziekte? Waar moet ik op letten? Lees het hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Wat is een honeymoon/remissie?

Bericht door Jeanne »

Een kat met diabetes type II heeft kans dat er periodes zijn, waarin geen insuline gespoten hoeft te worden. Die insulinevrije periodes noemt men remissie maar ook "Honeymoon". De eilandjes van Langerhans in de alvleesklier maken dan toch nog zelf insuline aan. Hoe lang een kat in een honeymoon kan zitten is heel verschillend; het kan van een paar dagen, weken en maanden zijn of nog langer.

Vooral katten die diabetes hebben gekregen, doordat ze bijvoorbeeld Prednison hebben gebruikt, hebben grote kans om in een honeymoon te geraken. Ook merken we de laatste tijd dat er veel katten in een honeymoon terechtkomen doordat ze het voer met zo weinig mogelijk koolhydraten gebruiken.

Het advies is wel, je kat die in een honeymoon terechtkomt, om toch zoveel mogelijk het ritme en hoeveelheid eten aan te houden, die gehanteerd werd in de insulineperiode.
Ook is het van belang dat je de kat in de gaten houdt of hij/zij niet meer gaat drinken en plassen. Bij twijfel even de bloedsuikerspiegel (BSS) meten.

___________________________________________________

MSD Animal Health België schrijft:

Klinische remissie van diabetes mellitus bij katten

Katten met diabetes die in klinische remissie gaan hebben functionele beta-cellen over in de eilandjes van de pancreas. Van zodra de persisterende hyperglycemie behandeld is, zijn deze opnieuw in staat om insuline te produceren.

Het tijdstip waarop deze remissie optreedt varieert en hangt ook af van de duur van de hyperglycemie en bijgevolg de glucosetoxiciteit. Daarenboven dienen er functionele beta-cellen in het pancreasweefsel aanwezig te zijn. Bij sommige katten wordt remissie gezien kort na het opstarten van de behandeling (vb 2 weken); bij andere katten kan het 3-4 maanden of langer duren.

Remissie betekent niet noodzakelijk dat de kat genezen is! Het is belangrijk de kat op te volgen en aandacht te besteden aan de voeding en de beweging en predisponerende factoren (zoals progesteron, progestagenen, corticosteroiden, obesitas, ...) te vermijden.
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Honeymoon (bij mensen)

Bericht door Jeanne »

Artikel getipt door Anke van Gizmo


HONEYMOON

Dat klinkt mooi: ‘honeymoon’. Je ziet het voor je: wuivende palmen, witte stranden en romantiek. De rest mag je er zelf bij bedenken. De jaren erna ook. Maar waar praten we eigenlijk over bij de honeymoon(fase)? Een uiterst simpele en vrije vertaling mijnerzijds: in het begin gaat het allemaal makkelijk en soepel, maar daarna wordt het minder.
Ik doel nu niet op de 1 op de 3 gestrande huwelijken in Nederland, maar op de honeymoonfase bij mensen met diabetes. Diabetes mellitus type 1 wel te verstaan.

Mensen met diabetes mellitus type 1 hebben een tekort aan insuline. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld, werkt vaak nog zo’n 20% van de cellen die insuline produceren. Dat is niet genoeg om de bloedglucosewaarden in het lichaam op peil te houden. Vandaar dat er klachten ontstaan. Mensen krijgen extreme dorst, plassen veel en vallen af. Met deze klachten gaan ze naar de dokter en hier krijgen ze te horen dat ze diabetes hebben.

In de tijd voor de diagnose hebben de cellen die nog wel functioneren, heel erg hard moeten werken om het lichaam te voorzien van insuline. Op het moment dat iemand start met het toedienen van insuline, krijgen die cellen als het ware rust. Zij hoeven niet meer het grootste deel van de insuline aan te leveren, dat komt immers binnen via de insulinepen of -pomp. De glucosewaarden zijn door de toegediende insuline lager, of misschien wel normaal geworden. Maar in deze eerste periode waarin een deel van de insuline producerende cellen nog werkzaam zijn, is het onder controle houden van de bloedglucosewaarden makkelijker. Het lijkt wel, een beetje, vanzelf te gaan. En zie: de honeymoonfase is aangebroken. Helaas heeft niet iedereen die diabetes type 1 krijgt een honeymoonfase. En het is ook niet te voorspellen in welke mate deze zich aandient en hoelang het aanhoudt. Een maand, een jaar? Het kan allebei, of zoals gezegd de honeymoon kan ook achterwege blijven.

Er zijn mensen die voor een periode zelfs insuline-injecties kunnen overslaan zonder dat de glucosewaarde omhoog gaat. Maar vroeger of later is de honeymoon voorbij en dit kondigt zich aan met hoge bloedglucosewaarden die meer gaan schommelen.

Mensen zijn gebaat bij een lange honeymoonfase. Het lijkt dat het toch blijven spuiten van, misschien zelfs hele kleine hoeveelheden, insuline deze fase kan verlengen. Gelukkig wordt onderzocht hoe deze fase verlengd kan worden.

Ik vroeg een jongeman van 16 jaar of hij de honeymoon prettig vond of niet? Hij was blij met deze fase en waarom? Citaat: ‘Ik kan nu gewoon alles lekker doen in m’n honeymoon’. Ik heb hem zonder weerwoord groot gelijk gegeven.

Harald Coenraads,
kinderdiabetesverpleegkundige,
Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp

Bron: DiActueel 2011-02 (zie blz33)
2011-02 DiActueel-Magazine - blz33.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie