Pagina 1 van 1

Suikerziekte door Prednisolon!

Geplaatst: 21 feb 2006, 13:15
door Jeanne
Als Prednisolon de oorzaak is van suikerziekte, is dit niet omdat de eilandjes van Langerhans slecht presteren maar doordat de lever veel te veel glucose aanmaakt en ook niet meer stopt. Zolang er Prednison gebruikt wordt, kan er dus niet door insuline gereguleerd worden.

Als de behandeling met Prednison allang gestopt is, kan er wel gereguleerd worden door middel van insuline.

(Bron: Peter van Tijger)

Geplaatst: 24 feb 2006, 12:02
door pjvoshol
Even een korte opmerking dan eerst maar voor de volledige text:

Prednisolon (een glucocorticoid) stimuleerd de gluceneogenese of te wel in normaal nederlands de glucose aanmaak! De lever is eigenlijk het enigste orgaan wat dit doet. Dus als de lever door prednisolon wordt aangewakkerd om meer te maken gaat de lever dit gebruiken om uit te scheiden richting het bloed. Wat er op cel niveau gebeurt is dat het eiwit wat verantwoord is voor de aanmaak van glucose heel erg veel aangemaakt wordt. Normaal zou zorgt insuline dus dat dit eiwit (enzym) geremdt wordt zodat de glucose aanmaak minder wordt en dus de lever minder glucose uitscheidt! Dit is eigenlijk ook de belangrijkste eerste taak van insuline (na een maaltijd) de lever uitzetten omdat er glucose komt uit de darm dus de lever is niet meer nodig!!

Maar doordat er dus heelveel eiwit is wat glucose aanmaakt is er dus meer insuline nodig om het stil te leggen. Dus de lever is al insuline resistent zoals dat heet.

Een tweede probleem is dat er zoveel glucose aangemaakt wordt dat de lever dat er eigenlijk niet eens allemaal kan uitscheiden. Dus de lever is niet gek en gaat dit omzetten in vet, veel efficienter en minder schadelijk dan hoge hoeveelheden glucose. Maar dat geeft een tweede probleem. Te veel vet in de lever zorgt voor een nog slechter effect van insulin op de lever dus nog meer insuline resistentie.

Dus tot nu toe hebben we een lever die veel te veel glucose aanmaakt, uitscheidt en omzet in vet. En dus een insuline resistente lever. Maar helaas er is nog 1 bijeffect van prednisolon of alle glucocorticoiden eigenlijk, het maakt vetweefsel ook insuline resistent. Normaal gaat een groot deel van onze glucose naar het vet om daar samen met vetzuren opgeslagen te worden als vet. Dit een appeltje voor de dorst. Vet heeft een heel hoog energie gehalte en daar kunnen we het lang op uithouden. Sommige zullen nu zeggen, nou ik heb liever wat anders dan dat vet....!?? Ja klopt maar energetisch gesproken wel de meest efficiente energie voorraad van het lichaam. Ook bij katten dus (muizen, ratten, konijnen, honden, apen alle (warmbloedige) diersoorten). Als een kat al wat te dik is (door helaas ook de westerse leefwijze van de onze moderne wereld en weinig beweging) is het vetweefsel al wat resistent voor insuline. Dit houdt in dat normaal zorgt insuline dat het vrijkomen van vet uit vetweefsel gestopt wordt als wij eten. Want weer dan komt het uit de darmen dus hebben wij het niet nodig uit het vetweefsel. Als vetweefsel dus insuline resistent is blijft er meer vet vrijkomen tijdens een maaltijd (insuline piek) hierdoor vallen onze katten dus ook af. Helaas is het dus zo dat al het vet (>80%) dat vrijkomt uit vet eerst naar de lever gaat. De lever verpakt dat mooi en geeft het weer aan het bloed af voor de spieren of slaat het op. Omdat vetweefsel dus insuline resistent is zal het meer vet uitscheiden en minder glucose uit het bloed opnemen! Om dit te passeren hebben is er meer insuline nodig!

Dus nu hebben we al twee organen die insuline resistent zijn, de lever en het vetweefsel. Dus stap 2. Het lichaam ziet dit en denkt ik moet meer insuline aanmaken want ik wil niet dat glucose zo hoog wordt. Dus dat gebeurt ook. De alvleesklier gaat meer en meer insuline aanmaken en uitscheiden. Wat je ook ziet is dat eigenlijk glucose in het bloed aardig normaal blijft tot licht verhoogd. De alvleesklier maakt zoveel aan dat het nog goed gereguleerd wordt. Maar dat kan niet oneindig doorgaan. De alvleesklier raakt leeg en dan zie je het voor je, de lever blijft aanmaken, vet neemt minder op en er steeds minder insuline om het te compenseren!!! Dus hyperglycemie met alle verschijnselen, drinken, plassen etc etcetc. Dus zoals jullie zien is hyperglycemie een laat verschijnsel en dan heb je pas diabetes en dus eigenlijk Type 2 diabetes (vroeger ook wel ouderdoms diabetes genoemd = verkeerd!!!). Dus dat de alvleesklier leegloopt is allemaal secundair aan de insuline resistentie van de lever en vetweefsel en tevens door de hoge vetten in het bloed (maar dat wil ik ook nog wel eens uitleggen...???).

Maar waarom dan behandelen met insuline als prednisolon al lang gestopt is? Nou heel simpel eigenlijk. Het effect van prednisolon duurt heel erg lang, dus de lever is vet en wordt wel steeds minder vet en gaat wel wat beter reageren op insuline maar blijft resistent. Vetweefsel wordt eigenlijk wel weer normaal maar vooral de alvleesklier is leeg en regenereerd (vernieuwd) heel langzaam of helemaal niet (remmissie, honeymoon etc). Dus het lichaam heeft gewoon insuline nodig omdat het lichaam dat zelf niet meer voldoende aanmaakt.

Ik hoop dat dit wat duidelijkheid toevoegt aan de onduidelijkheid rond prednisolon...? Als er verdere vragen zijn zal ik dat graag beantwoorden. Ik zal nog mooie grafiekjes maken zodat jullie de tijdslijnen ook wat duidelijker zien!

Groet en poot van Tijger,
Peter

Geplaatst: 24 feb 2006, 15:35
door pjvoshol
Hoi Neeltje en Gijs,
Geen probleem plaats het maar! En over je vraag moet ik even nadenken. In principe het zelfde als wat ik net beschreven heb..... Alleen zou het minder kunnen zijn. Het is wel zo dat je waarschijnlijk meer moet spuiten om het zelfde effect te bewerkstellen! Een ingestelde kat zou dus opnieuw ingesteld kunnen worden en als prednisolon stopt dan weer opnieuw. Maar even heel practisch, DIABETES IS EEN CONTRAINDICATIE VOOR PREDNISOLON OF ANDERE GLUCOCORTICOIDEN!!!!!!!!! Dus het zou niet voormoeten komen dat een diabetische kat prednisolon krijgt!!!! Bij de mens is dat ook contraindicatie en en moet zeer streng gecontroleerd worden tijdens eventuele behandeling!!!!!!!
Groet,
Peter

Geplaatst: 24 feb 2006, 17:15
door pjvoshol
Dat denk ik wel ja ik denk dat je erg gaat bij-spuiten en dan weer minder en weer omhoog! Ik denk dat het vooral omhoog gaat en dan ook stevig!!
P

Geplaatst: 25 feb 2006, 00:32
door Jeanne
Hey bedankt Peter,

Ik moet het wel een paar keer lezen, voordat ik het begrijp maar het is ook zo'n ingewikkelde materie.

Geplaatst: 25 feb 2006, 13:05
door pjvoshol
Hey,
Tja maar ik zal nog wat grafiekjes toevoegen en dan wordt het hopelijk wat makkelijker.... altijd vragen als het niet duidelijker wordt is....!?!?
Ik zal het nog eens bekijken en aanpassen waar nodig!
Groetjes en prettig weekend,
Peter en Tijger

Geplaatst: 27 feb 2006, 10:57
door pjvoshol
Hoi Allemaal,
Ik heb nu een stuk text met wat plaatjes erbij. Als ik het copieer in de text box vallen de plaatjes weg. Dus ik wil graag de text per Email sturen. Hebben jullie een Email voor mij...???
Thanks,
Peter en Tijger

Geplaatst: 27 feb 2006, 11:51
door Jeanne
pjvoshol schreef:Hoi Allemaal,
Ik heb nu een stuk text met wat plaatjes erbij. Als ik het copieer in de text box vallen de plaatjes weg. Dus ik wil graag de text per Email sturen. Hebben jullie een Email voor mij...???
Thanks,
Peter en Tijger
Peter, als je iemand van de lijst een email wil sturen klik je bij die iemand zijn bericht linksonder op het icoon "email"

Ik weet alleen niet of dan ook de plaatjes mee verstuurd kunnen worden, dus dat zou even getest moeten worden.

In mijn geval is dat info@jeannezieltjens.nl en ik kan het bijvoorbeeld naar Neeltje sturen dan zet zij het op Yahoo

groetjes Jeanne

Geplaatst: 27 feb 2006, 13:32
door Hetty
Hoi Peter,
Als ik het nu goed begrepen hebt, krijg je dus hetzelfde effect bij leververvetting????? Of zit ik nu verkeerd?

En wat gebeurt er dan precies bij ketoacidosis, klopt het dat je dat dan behandeld met snelwerkende insuline? DiT is me nog niet helemaal duidelijk, zou je dat eens uit willen leggen, omdat het toch regelmatig voorkomt hier bij de suikerkatjes??

Bedankt Peter,
Gr Hetty

Geplaatst: 27 feb 2006, 15:32
door pjvoshol
Hoi Netty jij hebt het door, :lol:

Als je inderdaad leververvetting hebt is je lever insuline resistent. Een klein beetje (10-20%) meer vet dan normaal heeft al een effect op de insuline gevoeligheid van de lever. Ik heb net mijn text over insuline resistentie ed aan Jeanne gemaild dus dat zal wel op de site komen binnenkort. Daar ook nog iets uitleg daarover.

Het is dus zo dat overgewicht (mens en dier) zeer sterk geassocieerd is met vervetting van de lever. Eigenlijk hebben alle obese personen een leververvetting. Zoals in mijn text staat de lever vervetting is vaak al aan de orde voordat je echt dik bent. 3-7dagen veel vet eten (dus noet meer eten maar alleen meer vet ipv koolhydraten/eiwitten dus) geeft een enorme vervetting van de lever maar qua gewicht nog niet toegenomen. De lever is dan ook al insuline resistent aan het worden, dus na 3 dagen al!!!!!!!

Ketoacidose, tja een lastig geval. Wat je met de hoge dosis insuline eigenlijk wilt bereiken is dat je lichaam weer heel snel suiker gaat verbranden en dat de vetverbranding omlaag gaat. De ververbranding zorgt voor de ketonlichamen (die dus zorgen voor de ketoacidose). Deze ketonlichamen komen trouwens ook weer uit de lever. Dit is het enige orgaan die ketonlichaam kan maken. Opzich zijn ketonlichamen niet slecht, het is een bescherming van de lever om voldoende energiebronnen aan te maken zodat het hart en de hersenen normaal kunnen functioneren. Suiker is onvoldoende aanwezig en de hersenen draaien eigenlijk volledig op suiker!! Maar ja te veel ketonlichamen dan gaat de zuurgraad omlaag = acidose!! En dat heeft veel zo veel negatieve effecten op nieren, opname suiker ed ed ed, wat dus heel schadelijk is. Samen met ketoacidose is het suikergehalte in het bloed erg hoog, ook weer schadelijk! Met insuline zorg je dat er voldoende suikers naar alle belangrijke organen gaan, het vet wordt vastgehouden in het vetweefsel en het lichaam zich weer kan herstellen, remt ook de aanmaak van ketonlichamen. Insuline wordt ook wel een anabool eiwit genoemt, anabool wil zeggen opbouwend!!!!!

Helpt dit een beetje???

Groet,
Peter

Geplaatst: 27 feb 2006, 21:11
door Hetty
Thanks Peter, ik ga er even over nadenken, dit is zware materie en moet even doordringen!!
Gr Hetty

Geplaatst: 28 feb 2006, 09:48
door pjvoshol
Ja maar wel leuke materie en soory Hetty (geen Netty!!!!)

Heb wel weer een idee voor 2 andere figuurtjes om nog meer duidelijk te maken!!??
Peter