Dierenartsensites over suikerziekte bij de kat.

Hoe herken ik de symptomen van suikerziekte? Waar moet ik op letten? Lees het hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Dierenartsensites over suikerziekte bij de kat.

Bericht door Jeanne »

Een dierenartspraktijk uit Noordwijkerhout die goed uitlegd wat diabetes is en wat het inhoudt.



Dierenarts ABC
Gebruikersavatar
Niec
kattenvriend
kattenvriend
Berichten: 351
Lid geworden op: 27 jun 2006, 16:15
Locatie: gouda

Tekenen en symptomen bij suikerziekte door: "OverDieren"

Bericht door Niec »

http://www.overdieren.nl/Pages/Artikele ... php?&id=96

Dat is op de site van http://www.overdieren.nl

Suikerziekte bij de kat
Door dierenarts R.W.F. Becking
Regelmatig komen we in de praktijk katten met suikerziekte tegen. Vaak gaat het om dieren met overgewicht. De eerste symptomen van suikerziekte zijn veel drinken en veel plassen. Vaak valt op, dat de dieren in het begin meer eten, maar toch vermageren. Er gaat namelijk veel energie in de vorm van suiker via de urine verloren. Uiteindelijk zullen de katten erg verzwakken en sloom worden, ze kunnen stoppen met eten waarna afwijkende afbraak- en afvalstoffen in het bloed ontstaan. Soms ruikt de kat dan naar aceton als hij uitademt. Het eindstadium is de dood door een coma dat veroorzaakt wordt door een extreem hoge bloedsuiker.

De oorzaak van suikerziekte is een tekort aan insuline. Het insulinehormoon reguleert de bloedsuiker, zodat de waarde ervan tussen bepaalde grenzen blijft. Bij te weinig insuline zal de bloedsuiker gaan stijgen. Het kan ook voorkomen dat er weliswaar voldoende insuline gevormd wordt, maar dat het hormoon dat de regulering van de bloedsuiker verzorgt zijn werk niet goed genoeg kan doen. Dat komt voor bij het gebruik van bepaalde medicijnen en bij dieren die veel overgewicht hebben. De diagnose suikerziekte is eenvoudig te stellen door het suikergehalte in het bloed en in de urine te meten. Daarnaast meten we altijd de langwerkende suiker, het fructose-amine, in het bloed. Deze stof geeft het suikergehalte dat gedurende 14 dagen aanwezig was in het bloed weer. Het meten van de langwerkende suiker is betrouwbaarder dan het gemeten actuele suikergehalte in het bloed. Het actuele suikergehalte kan bij een kat door stress omhoog schieten, waardoor je een te hoge waarde meet.

Behandeling
De behandeling van suikerzieke bestaat uit het toedienen van insuline en het geven van een speciaal dieet. Tabletten tegen suikerziekte werken in het algemeen helaas slecht bij de kat. De eigenaar zal in veel gevallen twee keer per dag zelf insuline via een injectie aan de kat moeten toedienen. In het begin vinden de meeste eigenaren dat maar een enge gebeurtenis, maar met behulp van de dierenarts lukt het de meeste mensen na een tijdje heel goed. De kat moet regelmatig voor bloedonderzoek terugkomen om de juiste insulinedosis te kunnen bepalen. Soms is het heel moeilijk om een kat met suikerziekte te reguleren. Dat komt door een sterk variërende restinsulineproductie. Het is verstandig voor een goede regulatie om op verschillende tijdstippen de bloedglucose te bepalen en vervolgens een glucosecurve te maken. De laagste suikerspiegel treedt op ongeveer vijf tot zeven uur na het injecteren van insuline. Sommige eigenaren leren om hun kat bloed af te nemen, zodat ze zo nu en dan zelf kunnen controleren hoe het met de bloedsuiker is. Dat geeft minder stress en bovendien is het reguleren op basis van de urinesuiker minder betrouwbaar. Als een kat te veel insuline krijgt ingespoten, kan hij een hypo krijgen door een te lage bloedsuiker. Uiteindelijk kan een hypo een coma veroorzaken. De eigenaar krijgt daarom altijd voor de zekerheid dextrosepoeder mee. In noodgevallen kan hij een kat met een hypo dan een gram per kilo lichaamsgewicht van het dextrosepoeder opgelost in wat water in de mond geven. Vervolgens moet de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts. Een relatief insulinetekort zoals dat vaak voorkomt bij katten met overgewicht, kan door uitputting van de insulineproducerende cellen leiden tot een totale destructie van deze cellen. Het is uiterst belangrijk dit te voorkomen, daarom moet de suikerpatiënt zo snel mogelijk behandeld worden.
Daarnaast is de voeding belangrijk. Voeding moet altijd van een constante samenstelling zijn. Tegenwoordig bestaat een speciaal dieet voor diabetische katten. Dat is een grote vooruitgang. Door het speciale dieet kan men een lagere dosis insuline spuiten. Deze voeding dient volgens een door de dierenarts voorgeschreven schema verspreid over de dag gegeven worden. Sommige katten kunnen als ze afvallen een goede bloedsuiker krijgen zonder dat ze daarvoor insuline ingespoten moeten krijgen. Dat geldt vooral voor katten met overgewicht die flink afvallen. Als u denkt dat uw kat zou moeten afvallen, kan uw dierenarts u daarbij helpen.
Groetjes, Nicole, Dimple, Gizmo en Riven Afbeelding
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Suikerziekte bij de kat! volgens DA te Ermelo

Bericht door Jeanne »

Afbeeldingklik hier
Een artikel van een dierenarts te Ermelo over "suikerziekte bij de kat"

Gelezen in: "Over Dieren" nr. 78
Plaats reactie