Pagina 1 van 1

Somogyi-effect?

Geplaatst: 20 nov 2007, 22:51
door Moniek
Somogyi-Effect?
Bron: Diabetes-katzen.net artikel geschreven door Kirsten

Somogyi (ook tegenregulering genoemd) werd in 1959 beschreven door de Hongaars-Amerikaanse wetenschapper Michael Somogyi in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Hij berichtte dat bij mensen die insuline nodig hebben lage bss waardes (hypoglycemie) in de nacht gevolgd worden door een hoge bss (hyperglycemie) in de morgen.

Bij een hoge dosis insuline daalt de bloedsuiker snel. Het lichaam produceert als verdediging daarop de hormonen glucagon, epinefrine en cortisol. Hierdoor komen de suikerreserves uit de lever vrij. Het somogyi-effect treedt voornamelijk op bij mensen met diabetes type 1 die moeilijk in te stellen zijn.

Dit fenomeen is veel zeldzamer dan lange tijd vermoed werd. Intussen zijn er veel studies die uitwijzen dat een hoge bss ’s morgens vooral ligt aan een verminderde werking van de ’s avonds gespoten insuline en aan het ’s nachts geproduceerde groeihormoon .

Actuele artikelen over Somogyi:
Brittle-Diabetes – Wenn der Blutzucker scheinbar ohne Grund schwankt van Diabetesgate
Somogyi Phenomenon van eMedicine/WebMD
Nocturnal hypoglycaemia does not commonly result in major morning hyperglycaemia in patients with diabetes mellitus
Nocturnal blood glucose profiles in patients with type 1 diabetes mellitus on multiple (> or = 4) daily insulin injection regimens
The Somogyi phenomenon revisited using continuous glucose monitoring in daily life

De definitie van tegenregulering die bij Lantus gebruikt wordt is als volgt:

1. Bij katten die minstens 2 weken lang hun laagste waarde in het normale bereik hadden: een waarde < 2,2 mmol/l word gemeten gevolgd door een snelle stijging van de bss tot waardes > 22,2 mmol/l en/of latere waardes die meer dan 8mmol/l hoger liggen dan de normaal gemeten hogere waardes. De twee daarop volgende insulineinjecties laten bijna geen werking zien: de waardes blijven meer dan 24 uur achter elkaar hoog.

2. Bij katten die sinds enige dagen, weinig of nooit laagste waardes in het normale bereik hadden: Er wordt een waarde < 3,9 gemeten en daarna een snelle stijging tot waardes > 22,2 mmol/l en/of waardes die meer dan 11 mmol/l hoger liggen dan de normaal gemeten hogere waardes. De twee daarop volgende insulineinjecties laten bijna geen werking zien: de waardes blijven meer dan 24 uur achter elkaar hoog.

Tegenregulering is bij katten die met Lantus/Levemir behandeld worden een zeldzaam fenomeen, zeker als het Duitse protocol wordt gebruikt. Een zogenoemde langdurende somogyi, die meerdere dagen duurt zonder dat tussentijds lagere waardes gemeten worden is bij Lantus nog niet gezien. Gevallen waarbij een verdenking van langdurende somogyi bestond, bleken veroorzaakt te worden door een te lage dosis insuline.

Wat bij Lantuskatten vaker te zien is dan het Somogyi effect:

1. Schommelingen van de bss in de eerste weken/maanden na aanvang met Lantus, die met een consistente dosering verdwijnen. We vermoeden dat de lever eerst aan de normale waardes moet wennen en daarom eerst een beetje “panisch” reageert.

2. Hogere waardes die minder dan 12-24 uur duren, direct na een verhoging van de dosis, zonder dat eerst te lage waardes gemeten werden. Dit is vermoedelijk ook een reactie van de lever.

3. Net zoals bij mensen schijnt ook bij katten het “Dawn-fenomeen” voor te komen. Dit effect verdwijnt meestal als de schommelingen van de instellingsfase verdwijnen.

4. Constante hoge waardes > 11 mmol/l die worden veroorzaakt door een te lage dosis insuline

Dr. Elizabeth Hodgkins schrijft over dit thema in haar Your Diabetic Cat Forum:
“…..of de lever aan een significante tegenregulering van de insulinedoseringen bijdraagt is een vraag die eigenlijk academisch is geworden ( tenzij je van het type mierenneuker bent die graag over zulke interessante maar praktisch zinloze punten discussieert). We weten dat de lever op een dalende bss reageren KAN, het is een van de belangrijkste taken van het lichaam. Of de lever ook reageren ZAL of niet hangt van vele factoren af, sommige begrijpen we, andere zijn nog onbegrepen of niet bekend. In ieder geval is een hoge bss, ongeacht de oorzaak ervan, een probleem voor de kat. Ik heb geleerd dat er tegenin spuiten de enige manier is om met deze waardes om te gaan, ongeacht de oorzaak ervan, om stress voor de alvleesklier veroorzaakt door de hoge bss teniet te doen en te proberen om normale bss waardes van een kat te bereiken.”