Dementie bij katten

Niet aan suikerziekte gerelateerde ziekten en aandoeningen bij katten.
Gesloten
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16246
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Dementie bij katten

Bericht door Jeanne »

Verschijnselen bij de kat die mogelijk aan dementie lijdt:
- lethargie
- onzindelijkheid (vaak naast de bak)
- desoriëntatie, verwardheid
- toegenomen irritatie
- veel en hard miauwen
- geheugenproblemen
- gebrek aan eetlust
- overmatig verharen
- chronische obstipatie


Dierenartsensites die over dementie bij katten hebben

Dierenkliniek Wilhelminapark
WHG-dierenartsen


Cholodin is een voedingssuplement dat wordt gebruikt bij dementie-gerelateerde klachten en ouderdomskwalen bij de kat. Een remedie bij de moeilijke oude dag.

Cholodin-sites:

MedPets
Dier Apotheker
NML Health
Gezond Dier
Holistische dierenarts
Dieren-EHBO
Natulistic
Mijn Apotheek
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16246
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Re: Dementie bij katten

Bericht door Jeanne »

Dementie bij de kat
Welke verschijnselen zie je bij een kat met dementie of ouderdomsverschijnselen


Vrije radicalen veroorzaken schade aan de hersenen
Het zenuwweefsel in de hersenen van oudere katten is gevoelig voor vrije radicalen. Bij oudere katten slaat amyloid neer in de bloedvaten. Door deze amyloid afzetting in de bloedvaten worden de bloedvaten smaller en er ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect, het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen.

De schade, die door vrije radicalen aan de hersenen wordt toegebracht, veroorzaakt vaak leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij oudere kattn. Dit worden ook wel tekenen van hersenveroudering of dementie genoemd.

Afbeelding Dementieonderzoek
We hebben in 2005 in samenwerking met de vakgroep pathologie van de faculteit diergeneeskunde het gedrag en het bloed onderzocht van oudere katten. Ze werden onderzocht op ouderdomsverschijnselen en andere problemen zoals suikerziekte, nier- of leverproblemen, hartproblemen, een te snel werkende schildklier en een te hoge bloeddruk.

Tekenen van hersenveroudering (ook wel dementie genoemd) bij katten:
De kat vertoont de volgende verschijnselen:
* is minder alert en vertoont doelloos gedrag, de kat is gedesorienteerd
* begroet familieleden niet meer enthousiast
* wil niet meer aangehaald te worden of vraagt niet meer om aandacht
* heeft een verstoord slaappatroon: slaapt meer overdag en/of minder 's nachts
* doolt 's nachts door het huis, loopt onrustig heen en weer
* begint zomaar 's nachts te miauwen
* Het karakter kan veranderen, de kat kan bijvoorbeeld agressiever worden
* is niet meer zindelijk: plast niet meer op de bak of buiten. Dit komt omdat de kat vergeet waar hij of zij moet plassen en poepen!

Dementieverschijnselen door schildklier- of nierprobleem
Een opvallend groot percentage van de katten van dit onderzoek had een te snel werkende schildklier, nierprobleem. Terwijl zij verder geen andere klachten hadden die dit soort problemen deed vermoeden.

Het is van groot belang om bij katten met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een schildklier of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan dementerend katten.


Afbeelding B/D voer van Hill's is er niet voor katten
Voor honden is er een speciaal voer voor dementerend honden:
Prescription Diet Canine B/D is speciaal samengesteld met een exclusieve mix van anti-oxidanten en vetzuren uit groenten om de symptomen van hersenveroudering tegen te gaan en de hersenfunctie te verbeteren. De anti-oxidanten vangen de vrije radicalen in het bloed weg zodat ze geen beschadiging van de hersenen kunnen veroorzaken.
HELAAS IS DIT VOER ER NIET VOOR KATTEN!

Voeradvies voor demente katten
We adviseren om voer te geven waarin vis als eiwitbron is verwerkt. In de olie waarin vis verwerkt zit, zit relatief veel vitamine E. Vitamine E is een antioxydant en vangt de vrije radicalen weg. U kunt bijvoorbeeld denken aan Hill's senior de Tuna (tonijn) variant.

Dementie behandelen met medicijnen
Behandeling met medicijnen is het enige dat we nog extra kunnen doen voor de kat. Het middel Fitergol (Nicergoline) is voor honden geregistreerd voor de behandeling van dementie. De werking van het middel berust op het verwijden van bloedvaten in de hersenen, waardoor er een betere zuurstof voorziening in de hersenen zou ontstaan. Dit middel moet in combinatie met een extra vitamine E gebruikt worden en vitamin C. Vitamine E is een antioxydant en vangt de vrije radicalen weg die er in het bloed gevormd worden. Vitamine C versterkt deze werking.

Als er geen vitamine E gebruikt wordt werkt Fitergol averechts: door het zuurstofrijkere bloed worden er juist meer vrije radicalen gevormd en ontstaat er meer hersenbeschadiging (zie het stukje vrije radicalen). Het middel verlaagt daarbij de bloeddruk door het vaatverwijdende effect. In combinatie met andere bloeddruk verlagende middelen kan dit gevaarlijk zijn!

Mocht u vragen hebben over hersenveroudering bij katten neem dan contact met ons op!

Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark


Terug naar onderwerpen
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16246
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Re: Dementie bij katten

Bericht door Jeanne »

Cholodin kat

Afbeelding

Cholodin: voor de ouder wordende hond en kat
Cholodin is een voedingssupplement dat choline bevat en speciaal is ontwikkeld voor de ouder wordende hond en kat met cognitiegerelateerde problemen, maar dat ook wordt voorgeschreven bij dieren met primaire epilepsie. Cholodin heeft met name een positieve uitwerking op de regulering van de neurotransmitteractiviteit in de hersenen.

Bij dementie-gerelateerde klachten en ouderdomskwalen bij de kat.

Geschikt voor: Kat
Samenstelling: Choline, phosphatidylcholine, inositol, Taurine, zink en verscheidene B vitamines.
Indicatie(s):

Een remedie bij de moeilijke oude dag.

Vaak worden gedrags- en lichamelijke problemen die gerelateerd zijn aan ouder worden in één adem genoemd met seniliteit, dementie of Alzheimer. Wat deftiger heet dit het cognitief dysfunctie syndroom.


Er zijn diverse bemoedigende klinische studies gedaan naar de effectiviteit van Cholodin bij verschijnselen die horen bij ouderdom van de kat:

Kat:
- lethargie
- onzindelijkheid (vaak naast de bak)
- desoriëntatie, verwardheid
- toegenomen irritatie
- veel en hard miauwen
- geheugenproblemen
- gebrek aan eetlust
- overmatig verharen
- chronische obstipatie

In de praktijk wordt Cholodin ook voorgeschreven bij leverproblemen, huidklachten, vachtproblemen en bij elke aandoening waarbij een verminderd functioneren van het centrale of perifere zenuwstelsel vermoed wordt. Dierenartsen in de V.S. melden goede resultaten bij primaire epilepsie. Vaak kan de dosis chemotherapeutica verlaagd worden of zelfs geheel achterwege gelaten worden.

Eigenschappen per ingrediënt:

- Choline wordt in het lichaam omgezet in acetylcholine. Dit is een neurotransmitter welke van belang is voor de chemische prikkeloverdracht in het zenuwweefsel.

- Phosphatidylcholine is een belangrijk onderdeel van de celmem-branen en levert ook choline voor het maken van acetylcholine.

- Methionine voorziet het lichaam van methylgroepen die onmisbaar zijn voor een groot aantal belangrijke reacties in het lichaam, zoals ontgiftingsprocessen in de lever en vettransport uit de lever.

- Taurine (alleen in Cholodin kat) is voor de kat een essentieel aminozuur. De behoefte aan Taurine is verhoogd gedurende stressperiodes. Het heeft een stabiliserende functie op celmembranen. Het is een grondstof van tal van neurotransmitters.


Dosering en toepassing:

1 maal daags 1 tablet

Soms luistert de effectieve dosering heel nauw. Een miauwende kat die de eigenares de hele nacht uit de slaap hield begon als de kat 1 pil om 6 uur ’s avonds kreeg om 6 uur ’s ochtends met miauwen. Indien een halve pil om 11 uur ’s avonds erbij werd gegeven kon de eigenares uitslapen.


De tablet wordt goed verdragen en opgenomen. Honden eten ze als een snoepje en veel katten ook. Indien dit niet het geval is kan het tablet verpulverd door het voer gegeven worden.


Bijwerkingen:
Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend. Bij actieve dieren zijn in een enkel geval hyperactiviteit en spiertrillingen waargenomen.


Inhoud en Adviesprijs voor consumenten: 50 tabletten - € 22,50

Producent: MVP LaboratoriesToelichting: Deze informatie is uitsluitend voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Bron: NML Health
Gesloten