Uitdroging/vermagering bij diabetes.

Een complicatie die vooral bij suikerzieke katten erg slecht is.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Uitdroging/vermagering bij diabetes.

Bericht door Jeanne »

Uitdroging/vermagering bij diabetes.

De koolhydraten uit het voedsel worden omgezet in het lichaam in suikers waarvan glucose een van de belangrijkste is. Glucose wordt vanuit het bloed opgenomen in de lichaamscellen onder invloed van insuline, glucose is nodig voor de verbranding. Als er geen of te weinig insuline voorhanden is blijft de glucose achter in het bloed, vandaar de hoge bloedsuikers en vindt er hierdoor geen verbranding in de cellen plaats waardoor de kat steeds meer en meer gaat eten en daardoor gaat vermageren.

Het teveel aan glucose in het bloed wordt zoveel mogelijk door de nieren via de urine uitgescheiden. De urine neemt door het teveel aan glucose extra vocht mee zodat de kat steeds meer gaat plassen en hierdoor meer gaat drinken (het verlies van vocht door de urine is altijd meer dan de opname). Als dit lang genoeg voortduurt zal de kat gaan vermageren en door het vele plassen dus ook uitdrogen en kunnen de nieren overbelast raken.

Het belangrijkste is dus nu dat het diertje extra vocht krijgt en insuline krijgt toegediend zodat de lichaamsprocessen weer op gang komen (als er insuline voorhanden is, wordt er weer glucose opgenomen in de cellen en vindt er weer verbranding plaats en gaat de kat weer normaal eten en minder plassen omdat er geen teveel glucose in het bloed achter blijft)!

van: Hetty van Brechje
Plaats reactie