Pagina 1 van 1

Leververvetting

Geplaatst: 06 mar 2006, 13:02
door Jeanne
Leververvetting (Lipidose)
Leververvetting is een aandoening die vooral voorkomt bij vette katten en zeer levensbedreigend kan zijn. Hierbij begint de lever vet op te slaan tussen en in zijn eigen cellen, waardoor zijn eigen functioneren ernstig wordt belemmerd. De lever ziet er door al het vet erg bleek uit en de symptomen ontstaan vooral doordat de lever zijn werk niet goed meer doet.

Oorzaken:
De aandoening ontstaat vooral bij te dikke katten die niet meer eten. Voor de energievoorziening wordt dan vet vrij gemaakt uit de normale vetdepots van het lichaam, vooral de buik.Vooral bij vette katten gaat dit proces vaak te heftig. In plaats van het vrij gemaakte vet te gebruiken als energieleverancier, gaat het lichaam dan ook vet opslaan in de lever.

De redenen waarom een kat niet eet kunnen veroorzaakt worden door het niets krijgt (laten vasten), of doordat hij het eten wat hem aangeboden wordt niet lust, of doordat hij ziek is en daardoor niet wil eten.

Symptomen:
Zoals in lever algemeen al verteld is, is een belangrijke taak van de lever om gifstoffen uit het bloed te halen. Vooral het omzetten van ammoniak, dat zeer giftig is, in het minder giftige ureum, is een heel belangrijke taak. Een sterk vervette lever zal deze functie niet meer uit kunnen voeren. Een hoog ammoniak gehalte in het bloed is erg giftig voor de hersenen. Patiënten met z'n probleem zullen dan ook vaak hersenverschijnselen hebben. Ook geelzucht zal bij deze aandoening optreden en het niet eten is zowel oorzaak als gevolg.

Diagnostiek:
Geelzucht (verhoging van de bilirubine in het bloed)
Verhoging van de leverenzymen in het bloed.
Uit de combinatie van bovengenoemde zaken in een relatie tot de patiënt, wordt een diagnose waarschijnlijk. Wil men echt verzekerd zijn dan is een echo met leverbiopsie noodzakelijk.

Behandeling:
Het belangrijkste is eigenlijk wel dat je de kat weer aan het eten krijgt. Meestal echter heeft hij/zij daar echt geen zin in. Vaak moet dan ook gevoerd worden met een maagsonde. Daarnaast is het erg belangrijk gifstoffen in het bloed laag te houden. Helemaal ingewikkeld kan het worden als er een achterliggende aandoening is.

BRON: http://www.keerhoeve.nl/index.php/katte ... -lipidose-
Leiden najaar 2004 H. Vestjens, Jorrinde

Vette lever

Geplaatst: 01 mar 2007, 20:01
door Jeanne
Peter Voshol van Tijger is onderzoeker afdeling Endocrinologie van het LUMC en tevens lid van dit forum. Hieronder het interessante artikel over het onderzoek over 'vette lever'!! - 1 september 2006 - nummer 10



Vijftien procent van de Nederlanders heeft het, maar je hoort er nog niet zoveel over. Dat verandert misschien als biomedicus Peter Voshol ontdekt hoe het metabool syndroom precies ontstaat. Hij heeft een Vidi-subsidie gekrege n om het te onderzoeken.

door RAYMON HEEMSKERK

Gebonden aan een plaats is dr. Peter Voshol nooit geweest. Als geboren Vlissinger studeerde hij in Nijmegen biomedische wetenschappen, promoveerde in Groningen en woonde tussendoor in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen. Nu werkt hij al weer zes jaar naar tevredenheid op de afdeling Endocrinologie van het LUMC. Hij is een van de vier LUMC’ers die dit jaar van NWO een Vidi-subsidie van circa 600.000 euro ter beschikking gekregen hebben. De komende vijf jaar gaat hij hiermee onderzoek doen aan het metabool syndroom. meer...