Royal Canin over Leververvetting

Een complicatie die vooral bij suikerzieke katten erg slecht is.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Royal Canin over Leververvetting

Bericht door Jeanne »

Hepatolipidose of leververvetting

Leververvetting bij katten ontstaat wanneer zich in de lever zoveel vet ophoopt dat het de werking van dit orgaan belemmert. Leververvetting is de meest voorkomende ziekte in de Verenigde Staten, een land dat wereldwijd (relatief) de meeste katten met overgewicht telt. De aandoening zien we vooral bij katten tussen 4 en 12 jaar, eerder bij gesteriliseerde/gecastreerde katten dan bij intacte en meer bij katers dan bij poezen. De ziekte doet zich voor wanneer een kat met overgewicht niet langer eet. Deze anorexia, kan zich plotseling voordoen als gevolg van stress veroorzaakt door bepaalde ziekten, door een verandering van gewoonten of leefomgeving, door de komst van een nieuw huisdier of tweede kat en ook door een abrubte verandering van voeding. Katten kenmerken zich namelijk door de eigenschap geen voeding te eten dat ze niet bevalt. In tegenstelling tot de hond, kan een kat sterven van de honger voor een volle voerbak.

Als er in een huishouden meer dieren zijn, kan deze anorexia onopgemerkt blijven, te meer daar de kat levendig blijft. Het komt wel voor dat de kattenbezitter een lichte vermagering vaststelt en daar blij mee is. Maar gewichtsverlies gaat niet alleen gepaard met een afname van de vetreserves, maar ook met afname van spierweefsel, omdat de vervanging van lichaamseigen eiwitten niet wordt gecompenseerd door via de voeding opgenomen eiwitten. Na enkele dagen tot weken niet eten, houdt de lever plotseling op te functioneren en gaat het dier symptomen van leververvetting vertonen – geel worden, hepatische encefalopathie (nerveuze verschijnselen) – enkele dagen later gevolgd door een coma, waarna het dier sterft. Een bevestigende diagnose vereist een leverbiopsie aangezien het hier gaat om a-specifieke symptomen die louter betrekking hebben op een staking van de leverfunctie.

De behandeling dient te gebeuren door een dierenarts en betreft hoofdzakelijk de voeding. Het dier krijgt onder dwang eten toegediend, hetzij met injecties, hetzij door een maagsonde. Hiervoor gebruikt men een specifieke vloeibare voeding totdat het dier zijn spontane eetlust herwint. Doorgaans begint de kat binnen twee of drie weken weer uit eigen beweging te eten.

De preventie van leververvetting vergt een scherp toezicht op het eetgedrag van zwaarlijvige katten die moeten afvallen. Het is belangrijk te letten op de eetlust van het dier tijdens de overstap op het nieuwe dieet. Overigens dient elke verandering van voeding geleidelijk te gebeuren: de oorspronkelijke voeding moet over een periode van twee weken beetje bij beetje worden vervangen door de nieuwe voeding.

Bron: Royal Canin getipt door Neeltje
Plaats reactie