HYPOglycemie & HYPERglycemie

Alle informatie over HYPO (hele lage bloedsuikerspiegel) en HYPER (hele hoge bloedsuikerspiegel (27 en hoger).
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16247
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

HYPOglycemie & HYPERglycemie

Bericht door Jeanne »

Hypoglycemie
Om te begrijpen wat er aan de hand is bij hypoglycemie, is er eerst wat theoretische uitleg nodig over voeding en hoe dat verteerd wordt. Ons voedsel wordt via de spijsvertering en de stofwisseling omgezet in glucose en opgenomen in het bloed. Het bloed vervoert dit bloedsuiker naar de cellen, waar het als brandstof kan worden gebruikt. Met behulp van deze brandstof kunnen we bewegen, blijven ademen, blijft onze lichaamstemperatuur op peil etc. De hoeveelheid glucose in het bloed noemen we 'de bloedsuikerspiegel'.

Een aantal factoren hebben invloed op de bloedsuikerspiegel:
eten
inspanning
stress
hypoglycemie syndroom
klachten bij hypoglycemie syndroomAls we eten, wordt de bloedsuikerspiegel hoger

Het ene voedingsmiddel wordt sneller verteerd dan het andere en ook bevatten voedingsmiddelen verschillende hoeveelheden suikers (koolhydraten). Hierdoor laten sommige voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel snel stijgen, dit noemt men producten met een hoge glycemische index en/ of lading. Andere voedingsmiddelen hebben weinig verhogend effect op de bloedsuikerspiegel. Deze producten hebben een lage glycemische lading.

Koolhydraatrijke en suikerhoudende producten geven een veel snellere stijging van de bloedsuikerspiegel dan andere producten. Vetten en eiwitten hebben de minste invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ze kunnen wel (langzaam) worden omgezet in bloedsuikers. Voor een gelijkmatig energieniveau is het goed om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben.


Inspanning en de bloedsuikerspiegel
Niet alleen de hoeveelheid energie die je via voeding tot je neemt heeft invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ook de hoeveelheid energie die je gebruikt. Als je rustige, regelmatige inspanning verricht, kan het lichaam meestal goed reageren door telkens een kleine hoeveelheid bloedsuiker uit de reservevoorraden vrij te maken. Als je daarentegen een sprint moet trekken, waarbij in korte tijd zeer veel energie nodig is, dan is het voor het lichaam moeilijker om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Regelmatig rustig sporten of anderszins bewegen is erg goed voor het lichaam om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Voldoende beweging is preventief voor het krijgen van suikerziekte.


Ook stress heeft gevolgen voor de bloedsuikerspiegel

Allereerst een extreem voorbeeld van stress, wat echter wel duidelijkheid geeft. Als je een dolle stier tegenkomt ontstaat stress. Het lichaam is instinctief gericht op overleving. Je kunt overleven door heel hard weg te rennen. Hiervoor heeft het lichaam veel brandstof nodig in de spiercellen van je benen. Het lichaam zorgt daarvoor door veel glucose vrij te maken uit de reservevoorraden in het lichaam. Dit gebeurt met behulp van het hormoon 'adrenaline', het bekende stresshormoon.

Het lichaam kent geen verschil tussen psychische of lichamelijke stress. Bij een ruzie met je partner of je baas en bij een spannend televisie programma gaat het lichaam ook adrenaline aanmaken en glucose voor de spieren vrijmaken.
In zo'n situatie blijf je echter meestal gewoon op je stoel zitten en gebruik je dus niet de vrijgemaakte brandstof. Omdat het lichaam erg geprikkeld raakt door een hoge bloedsuikerspiegel, worden er anti hormonen aangemaakt, meestal te veel, om de bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. De bloedsuikerspiegel zakt vaak te sterk en vlak daarna word je slap en moe.

Veel mensen nemen dan weer een oppepper zoals een candybar of een zak chips. Je bloedsuiker stijgt weer, maar zulke snelle happen geven een korte heftige verhoging van de bloedsuikerspiegel. Bij sommigen schiet hij te ver door naar boven en het lichaam begint weer met het aanmaken van anti hormonen. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Minimale en maximale bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel behoort zich tussen een bepaald minimum en maximum te bevinden. Daaronder en daarboven ontstaan klachten. Bij hyperglycemie is er sprake van een te hoge bloedsuikerspiegel (hyper = teveel). Dit komt af en toe kort voor bij mensen die te lang naar een spannende film hebben zitten kijken.

Hyperglycemie komt ook voor bij mensen met suikerziekte (diabetes); het hormoon insuline moet ervoor zorgen dat bloedsuiker in de lichaamscellen wordt opgenomen of in de reservevoorraden wordt opgeslagen. Omdat insuline bij hen niet (voldoende) wordt aangemaakt, kan er hyperglycemie ontstaan als ze niet de optimale medicatie krijgen. Bij hyperglycemie met insulinetekort bevat het bloed teveel glucose, maar de lichaamscellen krijgen het niet binnen. Je merkt dit door een gevoel van flauwte en in ernstige gevallen kan je zelfs in coma raken.

Hypoglycemie is een te lage bloedsuikerspiegel (hypo = te laag). Hierbij hebben de lichaamscellen ook een tekort aan suiker doordat het bloed op dat moment te weinig glucose bevat. Ook dit veroorzaakt een gevoel van zwakte, vermoeidheid en flauwte. Dit kan voorkomen bij mensen die wel of geen diabetes hebben.

Hypoglycemie syndroom
Het woord "hypoglycemie" wordt ook wel gebruikt voor het verschijnsel dat de bloedsuikerspiegel te snel wisselt tussen hoog en laag, waarbij vooral de periodes dat het te laag is de klachten veroorzaken. Medisch gezien is hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel) dus een onjuiste benaming voor een verschijnsel van wisselende bloedsuikerniveaus, maar vooral in kringen van alternatieve geneeswijzen is dit woord ingeburgerd geraakt.
Bij hypoglycemie is er zo vaak een snelle verhoging geweest van de bloedsuikerspiegel (door voeding en/ of stress), dat de systemen die de bloedsuikerspiegel moeten reguleren overprikkeld zijn geraakt en niet meer optimaal functioneren. Vooral de alvleesklier (pancreas) en de bijnieren maken de hormonen aan die reageren op stress en die de bloedsuikerspiegel reguleren. Uitputting van deze organen geeft een verlaagde tolerantie voor suikerrijke producten en voor stress; er wordt te heftig op gereageerd. Als er niets verandert aan de stress en/ of de voeding, dan raken de alvleesklier en bijnieren steeds meer uitgeput.

De belangrijkste klachten bij het hypoglycemie syndroom zijn:
• Vermoeidheid, gevoel van zwakte in de spieren,
• Honger tussen de maaltijden door,
• Transpiratie
• Hartkloppingen
• Beven/ trillen

Bij een glucosetekort in de hersenen kun je klachten krijgen als:
• Duizeligheid,
• Hoofdpijn,
• Concentratiestoornissen,
• Nervositeit
• Geïrriteerdheid, woede aanvallen
• Loomheid, geeuwen, slaperigheid en slapeloosheid.


bron: http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl
Plaats reactie