Wat doen koolhydraten in het lichaam?

Het is niet noodzakelijk maar er is speciaal voer dat het reguleren voor een suikerspinner stimuleert. Hier staat alle informatie bij elkaar.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 19665
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Wat doen koolhydraten in het lichaam?

Bericht door Jeanne »

Bron: New Treatments
Note beheerder: Alhoewel dit artikel voor de mens bedoeld is, kan er misschien toch nuttige informatie uitgehaald worden om de 'wereld van suikerziekte' nog beter te begrijpenWat is er dan zo fundamenteel mis met onze moderne manier van leven ?Dieet
Teveel koolhydraten
Te weinig eiwitten
Te weinig of verkeerde vetten
Te weinig Omega 3 vetzuren
Verkeerde vetten (transvetten)
Te weinig goede verzadigde vetten zoals kokosolie
Te weinig vitaminen en mineralen
Levensstijl
We slapen in het halflicht
We slapen te kort
Revisie:24 februari 2002

Teveel koolhydraten
De mens at vroeger veel minder koolhydraten dan we nu dagelijks eten. Koolhydraten zijn alle voeding die bestaat uit suikers en zetmelen. Uw boterham met anijshagel is dus voor 90% koolhydraten. De dietisten zeggen dat u vooral veel koolhydraten moet eten. Waarom is dat onjuist ? De darmen van de mens zijn niet ingesteld op het verteren van grote hoeveelheden koolhydraten. De mens en zijn evolutionaire voorgangers hebben 2,5 miljoen jaar lang nooit zoveel koolhydraten gegeten als we nu doen. Om dat in perspectief te plaatsen: Stelt u onze historie als mens voor als de afstand vanaf Groningen tot de zuidkust van Spanje. De mens heeft in zijn reis van Zuid-Spanje naar Groningen nagenoeg geen koolhydraten gegeten. Opeens, 1 kilometer (10.000 jaar geleden) voor Groningen gaat iedereen ineens koolhydraten eten. Dat is de verhouding: 2.490.000 jaar bijna geen koolhydraten en nu de laatste 10.000 jaar ineens bijna alleen maar koolhydraten. Zie de grafiek hieronder. Een aardappel is rauw giftig en bestaat voor het overgrote deel uit koolhydraten (zetmelen). Tarwe en andere granen hebben we ook nooit gegeten, omdat die zonder machines niet te verwerken zijn (de schil is oneetbaar). Wat aten we wel: Groenten, noten, vlees en vis. Dit is vooral eiwit- en vetrijk voedsel. Er zijn nog enkele culturen die nog steeds het originele, natuurlijke dieet volgen. Dit zijn onder andere de eskimo's, die nagenoeg alleen vette vis en vlees eten. Overgewicht en moderne welvaartsziekten komen daar dan ook nagenoeg niet voor. Ze eten namelijk een dieet met nagenoeg geen koolhydraten. Dit bewijst dat koolhydraten niet essentieel zijn.

Als u toch besluit om het moderne, koolhydratenrijke dieet te volgen, dan ontstaan er een aantal problemen:De darmen zijn niet voldoende in staat om koolhydraten te verteren.
Koolhydraten moeten eerst verteerd (gesplitst worden in kleinere deeltjes) voordat ze opgenomen kunnen worden door de darmwand. Omdat de mens 2,5 miljoen jaar lang nauwelijks koolhydraten heeft gegeten, zijn de darmen slechts in staat kleine hoeveelheden koolhydraten te verteren. Een groot deel van uw boterham eindigt dus uiteindelijk niet als brandstof voor uw lichaamscellen, maar voor de bacterieen (een populatie van zo'n 2 kilo) in uw darmen. Deze bacterieen scheiden gassen en zuren af. Resultaat: Boeren, winden en oprispingen.

Alle koolhydraten zijn in feite suikers en verhogen dus de bloedsuikerspiegel
Tafelsuiker (bietsuiker), melksuiker (lactose) en zetmelen worden in uw darmen omgezet naar suikers. Deze suikers worden zeer snel opgenomen door uw darmwand en belanden in uw bloed. De bloedsuikerspiegel stijgt enorm en direct daarna reageert de alvleesklier door insuline te produceren. De insuline vertelt de lichaamscellen om snel suiker (glucose) uit het bloed op te nemen en om te zetten naar VET. U leest het goed. Uw boterham wordt eerst omgezet naar suiker, om vervolgens omgezet te worden naar vet.
Kijk de volgende keer dat u brood eet er eens anders tegenaan: Knijp het brood samen tot een klont. Het maakt voor uw bloedsuikerwaarden niet uit of u die boterhammen eet of eenzelfde klont tafelsuiker.

Capaciteit alvleesklier
De alvleesklier kan net genoeg insuline aanmaken om na het eten van een appel, het bloedsuikerniveau laag te houden. Als u een boterham of een glas cola drinkt, duurt het relatief lang voordat het bloedsuikerniveau weer tot normale waarden gedaald is. Uw lichaam heeft dus tot een paar uur lang te kampen met een hoog bloedsuiker. Tot 10.000 jaar geleden kwamen zulke perioden van hoge bloedsuikers nooit voor.

Enkele effecten van een hoog bloedsuikerniveau

Giftig voor alvleesklier
Voor de beta-cellen in de alvleesklier (eilandjes van Langerhans) zijn hoge bloedsuikerniveau's zwaar giftig. De betacellen beginnen dus af te sterven. De volgende keer dat u een glaasje cola drinkt, zijn er dus minder betacellen en kan er dus minder insuline aangemaakt worden. Hierdoor blijft het hoge bloedsuikerniveau langer bestaan, met als gevolg dat er nog meer betacellen afsterven. Uiteindelijk vertelt uw arts u van de een op de andere dag dat u Diabetes patient bent geworden.

Koolhydratenverslaving
Bij een hoog bloedsuikerniveau worden er lichaamseigen opiums aangemaakt. Deze opiums hebben een vergelijkbaar effect als andere hard drugs. U raakt er verslaafd aan. Uw lichaam legt zeer snel de relatie dat wanneer u een aardappel, rijst of brood eet, deze opiums aangemaakt worden. U raakt dus verslaafd aan zetmelen en suikers. Deze verslaving mag niet onderschat worden. Nagenoeg alle mensen met vetzucht zijn koolhydratenverslaafd.

Insuline Resistentie
De lichaamscellen beginnen te wennen (mechanisme hieronder beschreven, zie magnesium) aan de hoge hoeveelheden insuline. Er is steeds meer insuline nodig om de cellen te vertellen dat ze suikers moeten opnemen. Dit wordt ook wel insuline-resistentie genoemd. Het effect is dat de bloedsuikerwaarden nog veel langer hoog blijven. Als de insuline-resistentie verder oploopt, heeft u na een koolhydratenrijke maaltijd meerdere uren nodig om de bloedsuikerwaarden te verlagen. Na verloop van tijd wordt het zo erg, dat de bloedsuikerwaarden pas gaan dalen wanneer u uw volgende maaltijd al genuttigd heeft. Het effect is dat u dus altijd, de hele dag door, hoge bloedsuikerwaarden heeft. Met alle gevolgen van dien.

Studies [Barbagallo, Renick 1994] tonen aan dat hoge bloedsuikerwaarden er voor zorgen dat verschillende mineralen het lichaam uit gespoeld worden. Het betreft hier vooral het zeer essentiele mineraal magnesium. Calcium, de antagonist van magnesium blijft echter wel in het lichaam. Na jaren een koolhydratenrijk dieet te eten (zoals iedereen in de Westerse wereld eet), waar bovendien ook nog weinig magnesium in aanwezig is, ontstaat er dus onvermijdelijk een magnesium tekort in het bloed en iets later ook in de cellen: Een intracellulair magnesiumtekort.

Magnesium is echter nodig voor een goede insuline metabolisme
Bij een laag intracellulair Magnesium van de insuline-producerende cellen van de alvleesklier, raakt de insuline produktie ontregeld. Daarnaast resulteert een laag intracellulair magnesium in alle overige cellen van het lichaam in een verhoogde insuline resistentie. Insuline resistentie betekent dat de cellen niet meer goed op insuline reageren. Insuline is in feite de sleutel die de deur van de cel opent, zodat de glucose molekulen de cel in kunnen stromen. Als deze sleutel dus niet meer past (doordat het magnesium tekort het slot verandert heeft), zal het bloedsuikerniveau niet meer goed gereguleerd kunnen worden door de insuline.

Immuunsysteem wordt uitgeschakeld
Het immuunsysteem wordt nagenoeg uitgeschakeld bij hoge bloedsuikers. Bij hoge bloedsuikers is het immuunsysteem niet in staat te werken. Een glas sinaasappelsap is al genoeg om een paar uur het immuunsysteem lam te leggen. Iedereen denkt dat vruchtensappen zo gezond zijn. Het tegendeel is helaas waar: U wordt vet van uw vruchtensappen. Het is namelijk zo'n gigantische plons suikers die in een keer in uw bloedbaan verdwijnt. De huidige vruchten zijn zodanig gekweekt dat alleen de lekkerste, en dus zoetste vruchten overbleven. Proeft u eens een wilde blauwe bes en vervolgens een sinaasappel. Een wilde blauwe bes bevat veel minder suikers, maar veel meer antioxidanten, mineralen vezels en vitaminen. Alle vruchten die u nu in de schappen bij de groenteboer ziet liggen, zijn onnatuurlijk. Ze zijn door de mens "genetisch" gemanipulieerd (selektief kweken is in principe genetische manipulatie). Ze bestonden 10.000 jaar geleden niet !

Suikers reageren met eiwitten
De suikers in uw bloed reageren met eiwitten. Al uw spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. U kunt al raden dat een hoog bloedsuikerniveau deze reactie sterk versnelt. Dit heeft geen gunstig effect op uw allerbelangrijkste spier: Uw hart. Uw hart en andere vitale spieren in uw lichaam sterven af tijdens de hoge bloedsuiker perioden. Resultaat: Verhoogde kans op hartziekten.


Verhoogde produktie geslachtshormonen
Hoge bloedsuikers veroorzaken de aanmaak van grote hoeveelheden geslachtshormonen. Bij de man is dit testosteron en bij de vrouw oestrogeen. Dit uit zich na verloop van tijd in respectievelijk teelbalkanker en borstkanker. Als we daarbij ook nog opmerken dat suiker de belangrijkste brandstof is van kankercellen, dan snapt u dat het risico op kanker en op een snelle groei van reeds aanwezige kanker, zeer hoog is. Dat hoge bloedsuikerwaarden de produktie van geslachtshormonen veroorzaken is terug te leiden tot het paleolithische tijdperk. In de zomer kon de mens alleen fruit eten. Dit leidde dus tot lichte (vruchten bevatten toen veel minder suiker en meer vezels) bloedsuikerverhogingen. De geslachtshormonen die dan geproduceerd worden, forceert de mens tot geslachtsgemeenschap. In de volgende lente kan dan het kind geboren worden.

Stofwisseling wordt ontregeld: Vet verbranden onmogelijk
Insuline zorgt ervoor dat er geen glucagon aangemaakt kan worden. Glucagon is een hormoon dat uw stofwisseling zodanig verandert dat er geen koolhydraten, maar vetten verbrand worden. Als u dus veel koolhydraten eet, wordt er dus ook veel insuline aangemaakt en kan uw lichaam geen glucagon aanmaken en kan er dus geen vet verbrand worden. Onderzoek toont aan dat een dieet dat voor 90% uit vet bestaat ervoor zorgt dat u afvalt, terwijl een dieet dat voor 90% uit koolhydraten bestaat ervoor zorgt dat u in gewicht toeneemt. Zelfs wanneer u slechts de helft van het aantal kalorieen aan koolhydraten eet.

Verhoging slechte cholesterol in uw bloed
Koolhydraten verhogen de hoeveelheden slechte cholesterol in uw bloed. De lever krijgt het signaal om cholesterol te produceren als de bloedsuikerwaarden stijgen. Dit effect is ook weer te verklaren als we kijken hoe het tot 10.000 jaar geleden ging. Zoals al eerder vermeld, aten we alleen suikers in de zomer. In de zomer zijn er dus momenten dat het bloedsuikerniveau licht verhoogd is. De lever produceert nu cholesterol om ervoor te zorgen dat we in de winter (die binnen een paar maanden aanbreekt) niet doodvriezen. De cholesterol fungeert als antivriesmiddel. Dit verklaart ook waarom we de suikers in vetten omzetten: Om ons door de winter te helpen.

Galsteenvorming
Galstenen bestaan voor 80% uit cholesterol. Galstenen vormen zich in de galblaas wanneer het bloed te veel cholesterol bevat. Galstenen blokkeren de doorgang van gal, waardoor vet en eiwitten niet meer goed verteerd worden. Daarnaast zijn galstenen poreus en komen vol te zitten met kwaadaardige bacterieen.
Lees hier meer over galstenen.

Hoge bloedsuikers worden gevolgd door lage bloedsuikers
De alvleesklier probeert uit alle macht zoveel mogelijk insuline aan te maken, maar de cellen reageren er niet goed op (insuline resistentie). Naast de gevolgen zoals hierboven beschreven gebeurt er nog wat anders. Na verloop van tijd bevat het bloed gigantisch hoge doses insuline. Wanneer nu ineens de cellen weer reageren op insuline, valt het bloedsuikerniveau zo hard dat u een hypo krijgt: Een laag bloedsuikerniveau. Dit heeft weer als gevolg dat u ineens enorm veel honger/trek krijgt. U gaat snel weer koolhydraten eten (snoep, chips, crackers, etc) met als gevolg weer hoge bloedsuikers en uiteindelijk weer een laag bloedsuikerniveau. Een eindeloze opvolging van omstandigheden.

Hoge bloedsuikers kunnen leiden tot extreem lage bloedsuikers
In sommige mensen is de insulineproduktie zodanig verhoogd en zijn de cellen zodaning insuline resistent geworden, dat de hoge bloedsuikers gevolgd worden door extreem lage bloedsuikers. Op dat moment bent u op sterven na dood. Uw hersenen bezwijken bijna. Er is slechts 20% hersencapaciteit over tijdens een hypo. U dreigt in coma te raken. Op dat moment trekt het lichaam een heel arsenaal aan veiligheidsmiddelen uit de kast: Adrenaline, epinephrine, glucagon en nog meer hormonen. Deze hormonen vertellen uw lever en andere organen om alle voorraden suikers vrij te maken zodat u niet overlijdt. Ook worden uw spieren omgezet in suikers (gluconeogenesis). Uw bloedsuikerniveau stijgt weer. U houdt er echter wel schade aan over: Uw spieren worden opgegeten, waaronder ook uw hart. U voelt zich zeer gestressed: Dat komt door de adrenaline en de epinephrine. Deze hormonen blijven tot wel een week in uw bloed rondzwerven. Elke hypo kunt u dus betalen door een week lang irritatie en stress. Uw vrienden en familie zullen dit herkennen: Na een hypo bent u ongeveer een week zeer irritant en zeurderig. U wilt niet weten hoeveel relaties beeindigd worden als gevolg van een aan hypoglykemie lijdende partner. Als u vaak hypo's heeft, is er het risico dat de reserves van uw lichaam uitgeput raken. Als u op dat moment een hypo krijgt, kunt u bezwijken en flauw vallen of in coma raken. Ook heeft uw hart zwaar te lijden van deze omstandigheden. Een hartaanval of hartstilstand ligt op de loer.

Een aardappel is slechter voor uw bloedsuikerspiegel dan witte tafelsuiker
Nu volgt een wel erg markant verhaal. De Amerikaanse Diabetes Vereniging probeert een goed dieetvoorschrift te maken voor diabetici. Logischerwijs hebben ze suiker op de lijst met verboden produkten staan. Toen in recente onderzoeken ineens bleek dat eenzelfde hoeveelheid (geprakte) aardappelen een grotere en snellere bloedsuikerverhoging veroorzaakt dan diezelfde hoeveelheid pure witte tafelsuiker, hebben ze iets gedaan wat compleet tegenstrijdig is met alle logica. In plaats ook aardappelen te verbieden, hebben ze witte tafelsuiker gewoon van de verboden lijst geschrapt en naast de aardappelen op de toegestane lijst gezet. Dit is te gek voor woorden ! U snapt dat mijn vertrouwen in de Amerikaanse verenigingen tot een dieptepunt gedaald is. Al deze verenigingen zijn *openlijk* gesponsord door de voedsel- en farmaceutische industrie. De belangen van de industrie gaan dus voor de belangen van hun leden. In Nederland heb ik gelukkig nog geen praktijken als deze gezien. U bent echter gewaarschuwd.

Geraffineerd voedsel zorgt voor een tekort aan essentiele mineralen en vitaminen
Geraffineerde tarwemeel bevat slechts 13% van het chroom die zich in volkoren tarwe bevindt. De natuur heeft al het voedsel zodanig ontworpen dat het alle mineralen en vitaminen bevat die nodig zijn om het te verteren en te benutten. Chroom is essentieel voor het metaboliseren van glucose. Als u een witte boterham eet, zorgt het lichaam voor een verhoging van de hoeveelheid chroom in het bloed. Normaal wordt dit dan weer aangevuld door het chroom in het voedsel. Die 13% die nog over is in het witte brood is lang niet genoeg. Op termijn krijgt u dus een tekort aan chroom in uw lichaam. Dit verhoogt de insulineresistentie nog verder. Chroom is slechts een voorbeeld van een essentieel mineraal dat verloren gaat in de meeste moderne voeding.


Veel voedsel bevat anti-voedingsstoffen
Het lijkt dus dat ongeraffineerde koolhydraten, zoals volkoren brood wel gezond zou zijn. Dat is helaas ook een misvatting. Tarwemeel bevat namelijk zeer veel anti-voedingstoffen. Denk hierbij aan phytic acid (NL-vertaling opzoeken), dat ervoor zorgt dat veel mineralen niet geabsorbeerd kunnen worden. Dezelfde soort anti-voedingstoffen vinden we ook in legumes. Dat zijn groenten die rauw giftig zijn. Denk vooral aan sojabonen, erwten, spruiten, lentilen, pinda's (nee, pinda's zijn geen noten), witte, bruine en vele andere bonen. De meeste legumes bevatten relatief veel zetmelen. Legumes bevatten naast phytic acid ook lectinen die zich binden aan koolhydraten en ontstekingbevorderend en giftig zijn. Ze bevatten vaak ook protease inhibitors; dit zijn stoffen die de in de maag aanwezige eiwitverterende enzymen (protease enzymen) vernietigen.

Te weinig eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam. Elke lichaamscel bestaat voor een groot deel uit eiwitten. Vlees en eieren bestaan voor een groot percentage uit eiwitten. Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten per dag te eten. Mensen die alleen maar fruit eten, krijgen nagenoeg geen eiwitten binnen en hebben dus feitelijk het sterfproces gestart. Koolhydraten zijn niet essentieel in het dieet. Vetten en eiwitten wel. Het lichaam kan namelijk eiwitten in glucose (koolhydraten) omzetten wanneer dat nodig is. Als u echter te weinig eiwitten eet, zal het lichaam zijn eigen cellen gaan omzetten naar glucose. Dit betekent dus dat alle spieren op termijn opgegeten worden, waaronder de hartspier. U kunt wel voorspellen wat er dan gebeurt. Bronnen proteins (Submit new link)
Protein-Rich Diets May Reduce Heart Disease Risk

Te weinig vetten
De "deskundigen" hebben in de jaren 60-70 besloten dat een koolhydratenrijk dieet veel gezonder zou zijn. Ze zijn tot deze conclusie gekomen zonder enig onderzoek. Het leek ze gewoon logisch dat wanneer iemand te veel vet zou eten, dit vet ook tot lichaamsvet omgezet zou worden. Niks is echter minder waar is de conclusie van de moderne studies. Wat blijkt: Een dieet, bestaande voor 90% uit vet zorgt ervoor dat de persoon in gewicht afvalt. Niet lichaamsvocht, maar het lichaamsvet neemt af. Vetten bevatten namelijk essentiele stoffen die nodig zijn voor een gezonde stofwisseling. Een 90%-koolhydratendieet heeft het tegenovergestelde effect: Zelfs wanneer de kalorieen sterk beperkt worden, blijft de persoon in gewicht toenemen. Hoe een persoon zijn koolhydraten omzet naar vet is hierboven (zie koolhydraten) reeds beschreven.

Wat doen deze stoffen die in vet zitten ?
Deze stoffen bevorderen de verbranding van lichaamsvetten. Er wordt een signaal naar de vetvoorraden gestuurd dat het vet omgezet mag worden in vetzuren en zgn. ketonen. Deze ketonen zijn in feite restproducten van de vetverbranding en worden in de urine afgescheiden. Op deze manier verbrandt u dus vet en tegelijk plast u uw vet uit. Wonderbaarlijk maar waar.

Te weinig Omega3 vetzuren (Bron)
Vetten zijn er in verschillende soorten: Verzadigd, enkelvouding onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Ik zal niet op de moleculaire structuren en verschillen ingaan. De onverzadigde vetten zijn er in verschillende soorten en maten. Zo bevatten de meeste bronnen van onverzadigde vetten in ons dieet (bijvoorbeeld plantaardige olie) vooral Omega6 vetzuren en bevat visolie veel Omega3 vetzuren. De Omega3 vetzuren worden op de bodem van de oceaan gevormd door kleine organismen. Hoger in de voedselketen zitten de vissen en nog hoger de mens. Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet waarvan een groot deel Omega3 vetzuren. Om de hersenen goed op pijl te houden is een dagelijkse hoeveelheid Omega3 noodzakelijk. Het probleem is dat ons moderne dieet nauwelijks of helemaal geen Omega3 vetzuren bevat. Een tekort aan Omega3 vetzuren kan leiden tot dyslexie, depressies, gewichtstoename, hartziekten, allergieen, eczeem, arthritis, gewelddadigheid, geheugenproblemen, kanker, ontstekingsziekten en suikerziekte.
Het Omega3-gehalte in het bloed kunt u opvoeren door veel vette vis te eten, zoals makreel, sardientjes en zalm. Ook kunt u Omega3 supplementen kopen. Ik gebruik zelf de AOV VISOLIE FORTE 550 9508 Omega3 supplementen. Ik gebruik bij elke maaltijd een capsule. U kunt online bestellen bij http://www.vitadvice.nl" onclick="window.open(this.href);return false; (let op: Ik vermeld deze link om u het adres van een goedkope winkel te geven. Ik heb geen contacten met dit bedrijf).

Verkeerde vetten (transvetten)
Dan zijn er ook nog de synthetisch / kunstmatig gemaakte vetten: Margarine. Margarine bestaat niet in de natuur. Voor margarine neemt men een mix van plantaardige en dierlijke vloeibare vetten. Deze vetten worden kunstmatig hard gemaakt, zodat u het makkelijk kunt gebruiken om uw vlees in te bakken of om een taart mee te bakken. In dit proces van hardmaken wordt de moleculaire structuur van de vetten zodanig veranderd dat er een vet ontstaat dat nog nooit eerder in de natuur is voorgekomen. De mens is geworden wat het nu is na 2,5 miljoen jaar evolutie. Onze maag, darmen en afweersysteem zijn afgesteld op het eten dat we reeds 2,5 miljoen jaar gegeten hebben: Vlees (vette organen), bladeren (groenten) en suikerarme bessen. Het afweersysteem weet niet wat met deze nieuwe vetten te doen: Ze worden niet herkend. Deze zogenaamde trans-vetten zorgen voor veel problemen, waaronder problemen met het hart. Oplossing: Geen transvetten meer eten. Geen margarine meer dus. Frites worden vaak ook in 100% transvetten gebakken. Gebak bevat bijna altijd ook transvetten. Let ook op de chips. Controleer de ingredientenlijst op het volgende: transvetten, transvetzuren, gehydrolyseerde vetten. Gebruik in plaats daarvan olijfolie, kokosolie, 100% roomboter.

Goede verzadigde vetten (kokosolie) (Bron)
Verzadigde vetten zijn altijd in de verdomhoek geplaatst. Kokosolie bevat echter speciale soorten verzadigde vetzuren die juist wel gezond zijn: Lauric Acid. Deze vetzuren zijn identiek aan de vetzuren in moedermelk en deze zijn dus wel gezond. Daarnaast bevat deze Lauric Acid ook anti-virale en antibiotische eigenschappen. In ander woorden: Het is een steuntje in de rug voor uw afweersysteem. Een zeer lekkere kokosolie kunt u direct bestellen vanaf de plantages in de Philipijnen: http://www.coconut-info.com" onclick="window.open(this.href);return false;. Recente studies tonen ook aan dat verzadigde vetten helemaal niet slecht zijn. Alle onderzoeken die aantoonden dat verzadigde vetten wel de cholesterolwaarden verhoogden, blijken onjuist. Bij deze onderzoeken werd een dieet gebruikt, dat naast de vetten ook uit koolhydraten bestond. De koolhydraten veroorzaken juist de toename van cholesterol in het bloed.

Stoppen met roken ? Eerst uw suikerverslaving oplossen
Waarom bent u zo verslaafd aan roken ? Dat komt doordat nicotine een bloedsuikerverhogend effect heeft. Als uw bloedsuiker niveau stijgt, worden er lichaamseigen opiums aangemaakt. Het zijn deze opiums die ervoor zorgen dat roken zo verslavend is. Drugsverslaafden kunnen u daar meer over vertellen. U voelt zich een stuk beter na uw sigaret omdat u een laag bloedsuikerniveau had. U zult dus eerst ervoor moeten zorgen dat u geen lage bloedsuikerniveaus meer heeft. Dat kan door uw dagelijkse inname van koolhydraten sterk te verminderen. De koolhydraten verhogen namelijk eerst de bloedsuikerwaarden om vervolgens na een paar uur een dip in de bloedsuikers te veroorzaken. Op dat moment doet u alles voor een sigaret. Eet in plaats van brood een paar sneetjes Wasa Knackebrod volkoren rogge met dikke plakken (Franse) kaas en laat 's avonds uw aardappelen, rijst, bami, macaroni, spaghetti of mais staan en eet meer groenten en vlees. Na een paar dagen merkt u dat de rookverslaving vanzelf afneemt. Door nu rustig af te bouwen, kunt u van de sigaretverslaving afkomen.

Chroom supplementen
Een dagelijkse portie chroom (200 mcg) zorgt ervoor dat uw cellen beter op de insuline reageren. De insulineresistentie neemt dus af. Dit heeft als gevolg dat u minder lang hoge bloedsuikerniveau's hebt en de kans op een laag bloedsuikerniveau een paar uur na de maaltijd neemt ook sterk af. Dat heeft weer als resultaat dat u niet onnodig vroeg weer honger krijgt. Daardoor neemt de koolhydratenverslaving ook weer af en komt u vanzelf in een veel gezondere cyclus terecht.

Cholesterol in voedsel onschadelijk
Als u een ei eet, waar dus cholesterol in zit, stijgt het gehalte cholesterol in uw bloed helemaal niet. Dat dit wel zou stijgen, is een misvatting die zijn oorsprong vindt in verkeerd uitgevoerde studies (Cholesterolrijk dieet in combinatie met een _koolhydratenrijk_ dieet). De koolhydraten veroorzaken een stijging van de slechte cholesterol in uw lichaam, niet de cholesterol of vetten in uw eten.

Waar wordt u dus wel vet van ?
U wordt vet als u veel koolhydraten eet. Bovendien kan het lichaam zijn eigen vetten ook niet meer verbranden (zie hierboven: Glucagon). Als u een koolhydratenrijke maaltijd combineert met vetten, dan bent u in een mum van tijd vele kilo's aangekomen. Als u nu veel minder koolhydraten gaat eten en meer vetten en eiwitten, dan vliegen deze kilo's er weer af. Zeker als u het combineert met een een chroom supplement.

Achtergrond informatie: Het bewijs vindt u in uw lichaamscellen
Gezonde lichaamscellen vinden vetten perfect en het hart draait zelfs puur en alleen op verzadigde vetten. Als die er niet voldoende zijn, wordt glucose omgezet naar deze vetten. Wist je bijvoorbeeld ook dat tot 50% van elke cel in ons lichaam bestaat uit de mitochondria. Deze kan zonder tussenstappen direct vet omzetten naar ATP-molekulen (de energie eenheden), terwijl glucose in 2 tussenstappen pas omgezet kan worden en dan ook nog erg inefficient (slechts 50% energieopbrengst vergeleken met eenzelfde hoeveelheid vet). Meer informatie over de mitochondria.

Melk: Niet drinken !
Melk wordt in de natuur gebruikt om de zuigelingen van voedsel te voorzien tot het moment dat deze zelf in zijn voedsel kan voorzien. Melk bevat water, eiwitten, melksuiker (lactose) en vetten (waaronder ook cholesterol). Bovendien bevat het een grote hoeveelheid enzymen, die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen in de melk goed verteerd kunnen worden. Als mensen ineens koemelk gaan drinken, is ten eerste de verhouding vet/eiwit/koolhydraat niet optimaal voor de mens. Ten tweede sterven in de mensendarmen de lactase-producerende darmwandcellen af na de zuigelingentijd. Lactase is het enzym dat nodig is om lactose (een disaccharide, dubbelsuiker) in twee glucose-molekulen om te zetten. Als een volwassen mens nu melk drinkt, kan de lactose niet verteerd worden. Bacterieen eten dit nu op. Resultaat: Zwaar stinkende winden en boeren. Ten derde pasteuriseren we de melk, waardoor de in de melk aanwezige enzymen, waaronder lactase, vernietigd worden.
LET OP: Als u een kalf gepasteuriseerde melk te drinken geeft, wat gebeurt er dan: De kalf gaat dood ! Door de pasteurisatie is de melk giftig geworden voor de koe zelf !

We slapen in het licht
De mens is gewend om in het donker te slapen. We sliepen vroeger vooral in grotten of in een bos, waar het pikkedonker was. Onze biologische klok en de hormoonhuishouding is afhankelijk van complete duister snachts. Als het niet donker genoeg is (een LCD display van uw wekkerradio is al genoeg), dan wordt de hormoonhuishouding verstoort: U zult dan bijvoorbeeld minder melatonine aanmaken en meer insuline. Dit betekent dat uw biologische klok ontregelt raakt, dat u verslaafd raakt aan koolhydraten (suiker- en zetmeelverslaving) door de aanmaak van insuline en lichaams-eigen opiums die u belonen wanneer uw suikerspiegel stijgt. Doordat de melatonine niveau's dalen bent u meer vatbaar voor kanker en vele andere ziekten. Melatonine is namelijk een zeer sterke lichaamseigen antioxidant die voorkomt dat vrije radicalen schade aanrichten.Wilt u dus van uw suiker-, zetmeel- of rookverslaving afkomen dan is het belangrijk eerst goed te gaan slapen en in het donker. U dient hiervoor extra maartregelen te nemen. Er mag geen licht meer vanaf de gang uw kamer binnenkomen. Ook moet u dikke gordijnen, of rolluiken gebruiken om ervoor te zorgen dat het echt pikkedonker is. In het begin is het even wennen, want u heeft bijna nooit in het pikkedonker geslapen, maar na een paar dagen merkt u dat u veel beter slaapt en dat u meer energie krijgt.

Wat betekent dit concreet voor de volgende ziekten en aandoeningen ?
De theorie hierboven is natuurlijk zeer indrukwekkend, maar hoe vertaalt zich dit concreet naar behandelingen voor de verschillende ziekten ? Hieronder vindt u per ziekte de directe oorzaak en de directe oplossing:

Overgewicht

Oorzaak
Hier is de oorzaak heel duidelijk. Als we het vanaf het begin analyseren, dan komen we tot een duidelijke conclusie: De koolhydraten zorgen ervoor dat u dik wordt.
De analyse: Hoe kan een mens dik worden ? Door het opslaan van reserves in de vorm van vetten.
Hoe kan een mens deze vetten opslaan ? Door middel van het hormoon insuline worden de lichaamscellen gesignaleerd om bloedsuiker om te zetten naar vet.
Waar komt de insuline vandaag ? De insuline wordt aangemaakt door de alveesklier op het moment dat het bloedsuikergehalte stijgt
Wanneer stijgt het bloedsuikergehalte ? Als we hoogglycemische (= voedsel dat een verhoging van de bloedsuiker veroorzaakt) koolhydraten eten, zoals: Suiker, aardappelen, geraffineerde tarwe, etc

Oplossing - Technisch
Geen hoogglycemisch voedsel meer eten. In plaats daarvan meer vetten en eiwitten en alleen de laagglycemische koolhydraten.

Oplossing - Concreet
U zult uw dieet aan moeten passen. U hoeft echter gelukkig niet het aantal kalorieen te verminderen. U eet gewoon meer vetten en eiwitten in plaats van koolhydraten. Wat betekent dit concreet: U eet in plaats van uw boterhammen met hageslag Wasa rogge volkoren crackers of roggebrood met dikke plakken brie, camembert of gewoon Nederlandse kaas. U eet lekkere salades met groenten, olijfolie, kruiden, kaas of vlees. U eet niet teveel fruit. 's Avonds gebruikt u gewoon geen aardappelen, spaghetti, bami, nasi, rijst of andere koolhydraten meer en eet u meer groente, meer vlees en meer vet. Het klinkt erg raar, maar u valt kilo's voor u het door heeft. Wilt u het nog iets sneller: Drink dan veel gekoeld water. Een paar liter per dag: Dit zorgt ervoor dat uw lichaam meer kalorieen verbruikt en dus meer vet verbrandt. Kijk hier voor een praktijkvoorbeeld. Het voordeel van dieet is dat het zeer goed vol te houden is. Er ontstaat dus geen jojo-effect.

De ziekte van Crohn

Oorzaak
Zoals beschreven bovenaan blijkt dat de darmen niet voldoende enzymen bevatten om de gigantische hoeveelheden koolhydraten te verteren. Dit resulteert in grote hoeveelheden onverteerde koolhydraten die niet door de darmen opgenomen kunnen worden en dus in de darmen blijven rondzwerven. De bacterieen in de darmen weten er echter wel raad mee en eten deze koolhydraten op. Daarbij produceren ze gassen en zuren. Die veroorzaken weer boeren, winden, zuuroprispingen, pijnlijke keel, misselijkheid en pijn in de buik. Veel mensen hebben hier geregeld last van. Bovendien zijn de zuren van de bacterieen ook verantwoordelijk voor de vernietiging van de darmwand. De bacteriepopulatie neemt gigantische proporties aan (u blijft ze namelijk koolhydraten voeren). Bij veel mensen blijvne de problemen bij degene zoals hierboven beschreven. Bij een kleine groep mensen is de reactie op de grote populatie bacterieen echter anders en ontstaat er een ontstekingsreactie. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de darmen nog verder achteruitgaan.

Oplossing - Technisch
De oplossing is heel simpel: Stop met het eten van onverteerde koolhydraten. Dit zijn specifiek: De disacchariden en de polysacchariden. De monosacchariden mogen wel gegeten worden, want deze hoeven niet verteerd te worden en worden direct door de darmen opgenomen en dienen dus niet als voedsel voor de bacterieen.

Oplossing - Concreet
Volg het SCDiet, zoals vermeld op deze pagina: Het Specifieke Koolhydraten Dieet

Hypoglykemie en Diabetes

Oorzaak
De menselijke organen hebben niet genoeg mogelijkheden om de bloedsuikers snel genoeg te laten dalen als we geraffineerde suikers en zetmelen eten. Dit betekent dat wanneer u een suikerspin, een witte boterham of een aardappel eet, uw bloedsuiker voor een langere periode te hoog blijft. Pas na verloop van tijd is er genoeg insuline aangemaakt door de alvleesklier om de bloedsuikers te doen dalen. Na verloop van tijd zijn de cellen niet echt meer onder de indruk van de hoeveelheden insuline (ze krijgen namelijk dagelijks grote hoeveelheden insuline) en beginnen ze steeds trager te reageren op de insuline. Resultaat is dat de perioden van hoge bloedsuikers steeds langer worden. Het probleem is nu dat de insulineproducerende cellen in de alvleesklier niet tegen de hoge bloedsuikers kunnen. Ze beginnen af te sterven. Resultaat hiervan is dat er steeds minder cellen overblijven die steeds meer insuline moeten produceren. Na verloop van tijd kan er niet genoeg insuline aangemaakt worden en moet u insuline gaan inspuiten: U bent diabetes II patient geworden. Als we nu nog steeds niks aan de situatie veranderen en vrolijk elke avond onze aardappelen blijven eten, zullen na verloop van tijd alle betacellen afsterven en kan er helemaal geen insuline aangemaakt worden. U bent nu diabetes I patient geworden.

Hoe ontstaat een Hypo ?
Een hypo (oftewel: zeer lage bloedsuikerwaarde) ontstaat wanneer u bijvoorbeeld een aardappel heeft gegeten. Zoals hierboven vermeld blijft nu voor lange tijd de bloedsuikerstand erg hoog. De alvleesklier maakt zoveel insuline als het kan, maar de cellen reageren maar niet (ze zijn insuline-resistent geworden doordat ze elke dag al zoveel insuline krijgen). Na verloop van tijd reageren de cellen ineens wel, terwijl er dan heel veel insuline in het bloed circuleert. De cellen nemen alle bloedsuiker uit het bloed op en zetten het om naar vet. Op dat moment stort uw bloedsuiker heel hard in. U raakt bijna in coma. Net op tijd start het lichaam een verdedigingsreactie. Met behulp van de hormonen adrenaline, epinephrine en nog een paar andere wordt het bloedsuikerniveau weer verhoogd. Deze gebeurtenissen en de schommelende suikerspiegel hebben vooral mentaal veel gevolgen: U bent angstig, paniekerig, zeurderig, snel geirriteerd. Daarnaast kunt u verlamd raken tijdens een hypo, u kunt blind worden tijdens een hypo, na verloop van tijd wordt uw zicht slechter en slechter, u krijgt last van roos, oorsmeer, oogsmeer, acne en nog veel meer andere kwalen. Uw dokter zal u de diagnose geven dat u lijdt aan angstaanvallen en dat u zich beter moet leren beheersen. Uiteindelijk kunt u in een zware depressie belanden.

Oplossing
De oplossing is weer erg simpel: Eet zo min mogelijk koolhydraten en dan alleen maar degene die zo min mogelijk snelle suikers bevatten. Met snelle suikers bedoel ik de suikers/zetmelen die zeer snel in uw bloed opgenomen worden en dus een hoge bloedsuikerverhoging veroorzaken. Let op: Intuititief is dit moeilijk te bepalen, want aardappelpure zorgt voor een snellere stijging van uw bloedsuiker dan eenzelfde hoeveelheid witte tafelsuiker. Gelukkig is er een lijst te vinden waarin de glycemische index van veel voeding bepaald is: De Glycemische index lijst. Probeer alleen voedsel te eten met een glycemisch indexwaarde lager dan 30. Als dat nog niet goed genoeg werkt, zult u een meer drastische maatregel moeten nemen. Uw alvleesklier is namelijk al redelijk beschadigd en uw cellen zijn heel erg insulineresisten geworden. U zult uw koolhydrateninname moeten beperken tot 30 gram per dag. Dit is erg weinig. Lees het boek van Dr. Bernstein: Diabetes Solution voor meer informatie. Concreet betekent dit dat u het volgende dieet kunt volgen: Ed's Failsafe diet.

En hoe zit het dan met Diabetes:
In het geval van diabetes kunt u ook het het boek van Dr. Bernstein lezen: Diabetes Solution. Om verdere beschadiging van uw alvleesklier te voorkomen moet u namelijk uw bloedsuikerniveau stabiel houden

Please note: The information on this website is not a recommendation for treatment. Anyone reading it should consult his/her physician before considering treatment. The author and publisher can't be held responsible for anything. Use on your own risk.
Laatst gewijzigd door Jeanne op 23 aug 2006, 09:03, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Anette
kattenvriend
kattenvriend
Berichten: 178
Lid geworden op: 24 mei 2006, 13:34
Locatie: Krommenie

Bericht door Anette »

Dag Jeanne, heb je dit verhaal ergens van internet (door de engelse tekst onderaan)? het lijkt op het Atkinsdieet.. Ik ben niet zo handig met dit forum, ik zou niet goed weten hoe ik je persoonlijk zou kunnen mailen. Jij bent toch degene die dit forum heeft opgezet en de "leiding" heeft? groeten van Anette (met Odile)
odile

Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 19665
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Bericht door Jeanne »

Anette schreef:Dag Jeanne, heb je dit verhaal ergens van internet (door de engelse tekst onderaan)? het lijkt op het Atkinsdieet.. Ik ben niet zo handig met dit forum, ik zou niet goed weten hoe ik je persoonlijk zou kunnen mailen. Jij bent toch degene die dit forum heeft opgezet en de "leiding" heeft? groeten van Anette (met Odile)
Hoi Anette,
inderdaad beheer ik het forum hier en ik ben constant op zoek naar informatie op het internet, waar wij misschien ook wat aan hebben. Of dit het Atkins dieet is weet ik niet; ik heb daar geen ervaring mee. Ik wil gewoon zoveel mogelijk informatie over een bepaald item hebben en soms raakt het zijdelings het betreffende item, wat hier dus het geval is. Ik was vergeten "de bron" erbij te zetten :oops: ; goed dat jij er naar vroeg.

Als je iemand persoonlijk wil mailen, klik je in iemand berichtje onderaan op de button "email" Daar staat o.a. "Profiel" "PB" en dus "email"

Gebruikersavatar
Anette
kattenvriend
kattenvriend
Berichten: 178
Lid geworden op: 24 mei 2006, 13:34
Locatie: Krommenie

Bericht door Anette »

Dag Jeanne, bedankt voor de info! Ik ben zelf ook veel op zoek op het internet, met het gevolg dat ik soms uren achter de computer zit! Dat zal jij wel helemaal hebben, als je al die vragen ook nog eens moet beantwoorden! Petje af! wat betreft het Atkins dieet, dat is ook gebaseerd op weinig koolhydraten. Ik kwam een artikel tegen: "Catkinsdiet" helps cats beat diabetes.. Misschien interessant? op www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=16452 . Zelf heb ik het er vrij moeilijk mee, ben nu al 4 maanden bezig met Odile, met nog nauwelijks resultaat, misschien ben ik te ongeduldig, maar het idee dat ze zich niet helemaal lekker voelt vind ik erg naar.. en nog een vraagje kun je mijn verhaal verplaatsen naar Updat van..? Daar zitten nu de meeste mensen die ik "ken"... dank je! groetjes van Anette en Odile :evil5:
odile

marielou

Bericht door marielou »

Hoi Anette,
Een interessant artikel! Ze adviseert dus om geen harde brokjes te geven. Dat is het proberen waard. Maar het probleem met hoog eiwit gehalte is dat veel suikerkatten al wat ouder zijn, en dan moet je zoiezo uitkijken met de nieren en suikerkatten hebben het ook nog eens veel vaker aan hun nieren, juist vanwege de suikerziekte. En ik kan er niet achterkomen wat je nou precies moet geven, hoog eiwit is meestal wel al aanwezig in kattenvoer. Dat is juist de klacht van da dat er teveel eiwitten in het eten zitten en dat katten het dus vrijwel allemaal aan hun nieren krijgen. Mijn da zei eens dat 95% van alle katten nierfalen krijgt. En in mijn eigen kattenbestand en dat van vrienden en kennissen heb ik dat al heel vaak gezien. Ik laat mijn katten vanaf 10 jaar oud, nu elk jaar standaard testen op de nieren. TT zit hoog- normaal, die moet ik binnenkort weer laten onderzoeken en Parsifal zit al volledig an het nierdieet en de Fortekor. Dat katten wat dunner moeten over het algemeen, dat is net als bij mensen heel goed tegen het ontwikkelen van diabetes.
Maar het is een artikel wat nog goed bestudeerd moet worden door ons en missschien zijn er wel verwijzingen te vinden naar meer onderzoeken hierover. Ze hebben goede resultaten behaald, maar bij een kat die al geen goede nieren meer heeft wordt het moeilijk. Nu heb je goede en slechte eiwitten, daar zouden we eens naar kunnen kijken. De slechte eiwitten maken de nieren kapot, de goede belasten ze veel minder. Ik ben er nooit achter gekomen wat nou de goede en wat de slechte eiwitten zijn.
groeten
Marielou

Gebruikersavatar
Anette
kattenvriend
kattenvriend
Berichten: 178
Lid geworden op: 24 mei 2006, 13:34
Locatie: Krommenie

Bericht door Anette »

Dag Marielou, het zijn niet zozeer de harde brokjes, het punt is dat er (meestal) veel koolhydraten in zitten en zeker in de zg. lightbrokjes! In de brokjes van Hills MD zijn ze juist verlaagd! Maar ik begrijp wat je bedoelt met de eiwitten gezien het nierprobleem! Inderdaad is een onderzoek naar goede of "foute" eiwitten de moeite waard! Wat ook nog steeds positief in het nieuws komt zijn de vis-olie producten omega 3-vetzuren, komt ook in het voorgaande stuk van Jeanne voor, heb je dat gelezen? We gaan door met onze zoektocht! groetjes Anette
odile

Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 19665
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Bericht door Jeanne »

Anette schreef:Dag Jeanne, bedankt voor de info! Ik ben zelf ook veel op zoek op het internet, met het gevolg dat ik soms uren achter de computer zit! Dat zal jij wel helemaal hebben, als je al die vragen ook nog eens moet beantwoorden! Petje af!
:oops: ik word er verlegen van..
Anette schreef:wat betreft het Atkins dieet, dat is ook gebaseerd op weinig koolhydraten. Ik kwam een artikel tegen: "Catkinsdiet" helps cats beat diabetes.. Misschien interessant? op www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=16452 .
Zelf heb ik het er vrij moeilijk mee, ben nu al 4 maanden bezig met Odile, met nog nauwelijks resultaat, misschien ben ik te ongeduldig, maar het idee dat ze zich niet helemaal lekker voelt vind ik erg naar
Ik ben er heel blij met deze link. Ik heb het bij het topic "Voeding" geplaatst. Ja het lijkt lang te duren met Odile, maar stukje bij beetje kom je bij het doel. En 100% stabiel krijg je ze toch niet ingesteld, want er kunnen allerlei dingen gebeuren op een dag wat de bss beinvloed en waar je zelf geen vat op hebt. Sommige katten voelen zich beter bij een waarde van 10-11 dan bijvoorbeeld 6-7. Maar Odile doet het best redelijk hoor. Nog even volhouden.
Anette schreef:.. en nog een vraagje kun je mijn verhaal verplaatsen naar Updat van..? Daar zitten nu de meeste mensen die ik "ken"... dank je! groetjes van Anette en Odile :evil5:
Is inmiddels gebeurt maar dat had je al gezien.

Plaats reactie