een diabetische crisis (ketoacidosis).

Diabetische Keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair Hyperglycemisch Non-Ketotisch syndroom (HNN) zijn complicaties die bij suikerziekte kunnen voorkomen, als er TE LANG GEEN of TE WEINIG INSULINE gegeven wordt. Alles bij elkaar over DKA en HNN.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

een diabetische crisis (ketoacidosis).

Bericht door Jeanne »

Van FAB, onderzoeksbureau naar kattenziekten

Bij diabetische katten bestaat een relatief of absoluut onvermogen insuline aan te maken waardoor de glucose opname door bindweefsels in het lichaam kunnen verminderen, wat een hyperglykemie kan veroorzaken. Omdat de cellen geen glucose meer opnemen, gebruiken ze lichaamsvet en proteïnen als energiebron. Hierdoor wordt de lichaamsreserve van vetten en proteïnen verminderd, waardoor de kat gewicht verliest en meer giftige afvalstoffen opslaat wat kan uitmonden in een diabetische crisis (ketoacidosis).

De meeste diabetische katten verwerken de afvalstoffen, maar ketoacidosis is een mogelijke complicatie die bij iedere niet stabiele diabetische kat kan voorkomen. De ketoacidosis kan gepaard gaan met symptomen als braken, diarrhee, verdwijnen van eetlust, uitdroging, ineenzakken en coma.
Als één van deze symptomen worden geconstateerd bij een diabetische kat, bestaat er een reden tot ongerustheid en moet contact op worden genomen met een diergeneeskundige specialist. Ketoacidosis is zeer snel dodelijk, en wanneer ook maar een klein vermoeden bestaat dat de kat hieraan zou kunnen lijden, moet direct actie ondernomen worden. In sommige gevallen ruikt de adem van de kat naar aceton, dit is altijd een directe aanleiding voor controle op ketoacidosis.

Eigenaren van een kat met suikerziekte kunnen goed zelf in de gaten houden of er sprake is van een te grote ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Met ketonensticks kan het aantal ketonen dat zich in de urine bevindt, thuis door de eigenaar zelf, of door de dierenarts, opgemeten worden. Wanneer er een hoog ketonen niveau wordt geconstateerd, is dit altijd reden voor ongerustheid. Het periodiek controleren van de urine op ketonen behoort onderdeel te zijn van de normale routine (eenmaal of tweemaal per week. Wanneer de ketonentest niet uit de urine gehaald kan worden, is het mogelijk de tranen of het bloed te testen. Wanneer de kat bovenstaande symptomen vertoont, en het ketonenniveau is hoog, dan is direct ingrijpen noodzakelijk. Maar wanneer het ketonenniveau hoog is, en de kat op het oog gezond of normaal lijkt, moet toch overleg worden gepleegd met de dierenarts. Het dagelijks in de gaten houden van het ketonenniveau, en de bloedsuikerwaarde is in dit geval zeer belangrijk. Wanneer de kat teveel ketonen in het lichaam heeft, betekent dit dat het lichaam zichzelf aan het afbreken is. Wat de oorzaak en de oplossing hiervoor is, moet de dierenarts bepalen, wel zal er altijd op gereageerd moeten worden, eventueel in samenspraak met een specialist.

Een kat met ketoacidosis moet direct behandeld worden met een insuline infuus, dat direct in de aders of in de spieren wordt gespoten om de diabetes snel weer onder controle te kunnen krijgen. Soms kan het noodzakelijk zijn extra medicijnen toe te dienen, in de vorm van antibiotica of dubbelkoolzuurzout. Meestal zal de kat opgenomen moeten worden voor behandeling.
(Bron: FAB, onderzoeksbureau naar kattenziekten)

Waarschijnlijke bron: http://www.fabcats.org/owners/diabetes/info.html" onclick="window.open(this.href);return false;

(Persoonlijke noot:)
Een gewone dierenarts kan soms de ziekte wel vaststellen, maar heeft zelf de middelen niet om het dier te genezen. De kat dient direct vloeistof en snelwerkende insuline te worden toegediend, door middel van een infuus. Behandeling met cansinulin biedt in dit geval geen soelaas, en zal de crisis van de kat zeker niet verbeteren. Omdat de aandoening zeldzaam is, en de snelwerkende insuline zeer kostbaar, hebben de gewone dierenartsen dit middel niet op voorraad. De dierenkliniek in Utrecht is in deze aandoening gespecialiseerd.


Vertaald door Ginny Mooy, zonder toestemming van FAB

-----------------------------------------------------------------------------------

Ketoacidosis door petdiabetes.org (Diabetes bij dieren)


Diabetische ketoacidosis wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline of een ontoereikende hoeveelheid insuline. Omdat door een gebrek aan insuline geen glucose kan worden gebruikt door het lichaam, zoekt het lichaam naar nieuwe bronnen voor energie. De diabetische kat gaat lichaamsvet gebruiken (liplysis) om dit te gebruiken als energie. Tijdens de lipolysis wordt er afval, genaamd ketonen, aangemaakt. Ketonen worden uitgescheiden in de urine en de longen (via de adem). Onder normale omstandigheden kan het lichaam de ketonen op deze manier normaal uit het lichaam verwijderen. Maar in een diabetische ketoacidosis, worden de lichaamsvetten dermate snel afgebroken dat de ketonen niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd door het lichaam, waardoor ze zich op gaan stapelen in het bloed. In grote hoeveelheden zijn ketonen giftig voor het lichaam. De balans in het lichaam wordt daardoor zo verstoord dat er een onbalans in de electrolyten en het vochtgehalte in het lichaam ontstaat.

Enkele symptomen:

a.. polyuria (vraag dierenarts)
b.. polydipsia (vraag dierenarts)
c.. lusteloosheid
d.. anorexia
e.. zwakte
f.. braken
g.. uitdroging
h.. Ketonen in de urine (ketouria)
i.. De adem kan een licht chemische luchtje hebben (acetone achtig), maar dit komt zeker niet in alle gevallen voor, en is geen reden om ketoacidosis uit te sluiten.


Behandeling
Lichte ketoacidosis kan goed behandeld worden. Nadat de kat gestabiliseerd is, kan hij/zij op de normale manier voor diabetes behandeld worden (insuline therapie).

(Persoonlijke noot: De meeste ‘nieuwe’ suikerkatten lijden aan een milde ketoacidosis, die goed behandeld kan worden met de gewone insuline. Wanneer te lang gewacht wordt met behandeling neemt de ketoacidosis toe, waardoor het lichaam steeds meer wordt afgebroken en er een kans bestaat op ernstige complicaties, die altijd fataal zijn. Wanneer er dus maar een klein vermoeden bestaat dat de kat diabetisch zou kunnen zijn (bij nieuwe suikerkatten) of wanneer de stabiele suikerkat ineens heel erg schommelt en aan bovenstaande symptomen lijdt is het noodzakelijk direct naar de dierenarts te gaan. Zelf het ketonengehalte opnemen is ook mogelijk door middel van ketonenstrips die bij de apotheek in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn. Let wel, het moet altijd opgenomen worden uit verse urine. Eén keer testen is meestal niet voldoende, en wanneer de ketonentest negatief is, maar bovenstaande symptomen wel aanwezig zijn, is het goed de dierenarts een uitgebreide ketonentest te laten afnemen (bloedanalyse).)

Zieke ketoacidosis dieren dienen intensieve medische behandeling te krijgen. Het is een levensbedreigend gevaar. Het kan een aantal dagen duren voordat het dier buiten levensgevaar is, en professionele begeleiding is daarom noodzakelijk. Behandeling bestaat uit injecties met gewone insuline, vochtinfuus, electrolyten, en een regelmatige opname van het bloedglucose gehalte. Mogelijke complicaties van ketoacidosis zijn: uitputting van kalium, hypoglykemie, ophoping van vocht in de hersenen en longen, nierfalen, hartfalen, en dood.
Hoewel het een gevaarlijke aandoening is, kunnen ketoacidosis katten vaak herstellen met weinig nadelige effecten.

Dit stuk is vertaald door Ginny Mooy, zonder toestemming van petdiabetes.org

Bron: http://www.caninediabetes.org/pdorg/ketoacidosis.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Laatst gewijzigd door Jeanne op 11 dec 2009, 22:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Actuele llink geplaatst!
Plaats reactie