Ketoacidose ligt op de loer - TE HOGE BLOEDSUIKERS. OPGEPAST

Diabetische Keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair Hyperglycemisch Non-Ketotisch syndroom (HNN) zijn complicaties die bij suikerziekte kunnen voorkomen, als er TE LANG GEEN of TE WEINIG INSULINE gegeven wordt. Alles bij elkaar over DKA en HNN.
Gesloten
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Ketoacidose ligt op de loer - TE HOGE BLOEDSUIKERS. OPGEPAST

Bericht door Jeanne »

http://www.medinet.be/shownews.asp?ID=637
Ketoacidose ligt op de loer
13.11.01
________________________________________

TE HOGE BLOEDSUIKERS. OPGEPAST!

Jan is nu net 26. Ruim 11 jaar heeft hij diabetes en geeft hij zichzelf 4 insuline-injecties per dag. Het heeft wat moeite gekost om een evenwicht te vinden tussen de belangrijke dingen in het leven en de goede suikerregeling. Zijn job brengt altijd wat stress mee, maaltijden zijn niet altijd even regelmatig en de voetbaltrainingen zijn verzwaard want er is uitzicht op een titel. Maar de laatste tijd verloopt alles prima volgens de dokter. Jan voelt zich goed en er is een vakantie in het vooruitzicht ...
De voorbije dagen echter waren geen succes. Jan moet hoesten, voelt zich grieperig en heeft weinig eetlust. Hij heeft zich uit angst voor een hypoglycemie wat minder insuline toegediend.

Zijn glucometer merkt het ook op: waarden van boven de 200 mg/dl waren de laatste tijd eerder een zeldzaamheid. Maar nu worden hogere waarden meer dan Jan lief is opgemeten. Vanmiddag voelde hij zich zo ellendig en misselijk, dat hij wat vroeger naar huis is gegaan. Daar is hij zijn bed ingekropen: hij heeft koorts, rilt wat en zijn hele lichaam doet pijn. Hij is misselijk en zijn middagmaal sloeg hij over. "Dan ook geen snelwerkende insuline spuiten" redeneerde Jan. "Ik ga anders een hypo doen" dacht hij. ‘s Avonds voelt Jan zich niet beter.

Zijn echtgenote is bezorgd en kookt toch een lichte maaltijd voor hem. Maar het braken, slaptegevoel tezamen met de koorts, weerhouden hem te eten. Jan’s echtgenote twijfelt aan een rare geur in de slaapkamer. Ze is vooral gealarmeerd door zijn sufheid en roept nu snel de dokter die hen duidelijk maakt dat er een ziekenhuisopname volgt. Het is een "ketoacidose".

Jan ontwikkelt een hyperglycemie met ketoacidose waarbij een verzuring van het lichaam ontstaat door een insulinetekort. Dergelijke verzuring is een alarm-situatie waarbij je dringend extra maatregelen dient toe te passen. Wat ketoacidose of verzuring juist is, hoe deze ontstaat en tijdig opgespoord kan worden en hoe je deze kan voorkomen, lees je hier.

Hoe ontstaat een ketoacidose?

Onze lichaamscellen hebben continu energie nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Theoretisch kunnen cellen drie verschillende energiebronnen aanspreken: suikers of koolhydraten, vetten en eiwitten. Het meest voordelig voor de cellen, is de verbranding van suikers, meer specifiek glucose. Daarom zal in normale omstandigheden het overgrote deel van de energievoorziening door de verbranding van glucose worden geleverd. Nu is er één voorwaarde. Glucose kan alleen in de cellen binnendringen, wanneer insuline voorradig is. Insuline, een hormoon aangemaakt thv. de alvleesklier of pancreas, kan als het ware de celdeuren voor glucose openen. Is insuline niet of onvoldoende aanwezig, dan gaat de verbranding van glucose vertragen en zal glucose in de bloedbaan blijven circuleren. Dit leidt tot een verhoging van de bloedsuiker of hyperglycemie. De lichaamscellen zijn niet tevreden en functioneren onvoldoende zonder de vereiste energiebron. Als de ongelukkige lichaamscellen niet snel genoeg geholpen worden, zoeken ze naar andere oplossingen. Stresshormonen sporen aan tot extra produktie van glucose... maar de celdeur blijft zonder insulinesleutel op slot en de cel kampt verder met een energietekort. Een andere oplossing is de verbranding van vetten.Maar vetten verbranden is vervuilend voor het lichaam. Er ontstaan vanuit deze vetafbraak vrije vetzuren en ketonlichaampjes. Deze ketonlichaampjes, voornamelijk aceton en beta-hydroxyboterzuur, verzuren het lichaam. Op dat ogenblik onstaat een ketoacidose, een gevaarlijke toestand, welke tot een bewustzijnsdaling en bewustzijnsverlies (coma) kan leiden.

Alarmtekens: snel reageren is de boodschap!

Dorst
Een hyperglycemie treedt progressief op. Door de verhoogde bloedsuikers, ga je meer plassen, wat dan weer dorst veroorzaakt. Door energietekort ga je je moe voelen. Deze eerste tekens moeten al een signaal zijn om je bloedsuikers te gaan volgen en te behandelen.

Misselijkheid
Door de verzuring in het volgend stadium, ga je je meestal misselijk voelen. Kinderen zeggen vaak buikpijn te hebben. Dit is meestal het eerste teken van een ernstige ontregeling. Het is verkeerd te denken dat een ketoacidose alleen kan ontstaan bij zeer hoge glycemiewaarden. Bij gevoelige personen en zeker bij ziekte, kunnen ketonen ook reeds ontstaan bij glycemies van om en bij de 200 mg/dl. Je moet dan reageren en de behandeling niet uitstellen !! Onthou bovendien deze stelregel: misselijkheid en braken bij een type 1 diabetes patient, is een ketoacidose tot het tegendeel bewezen is. Denk dus niet te snel dat je wel iets verkeerds zal gegeten hebben. Liever iets te snel behandelen, dan een ketoacidose te ver laten komen.

Slaperigheid
Indien je om welke reden ook toch niet reageert op deze eerste tekens van ontregeling, zal je snel suffer en slaperig worden en je kan eten noch drank binnenhouden. Door veel te plassen en te braken bestaat het gevaar uit te drogen!

Snelle ademhaling
Om de verzuring (en de ketonli-chaampjes) kwijt te raken, ga je sneller ademen wat vaak een kenmerkende ademgeur van zoete appeltjes verspreidt. Jan’s echtgenote merkte deze geur op en gealarmeerd door zijn slaperigheid riep zij de arts op. Dit is een moment waarop een opname onvermijdelijk is voor de nodige vochttoediening.

Wanneer ontstaat ketoacidose?
Zoals hierboven reeds aangehaald, is insuline noodzakelijk om onze cellen van brandstof te voorzien. Bij een tekort aan insuline en/of bij hogere insulinebehoefte ontstaat een ketoacidose. Bij diagnose , bij eerste vaststelling van type 1 diabetes is er frequent ketoacidose. Deze wordt dan gecorrigeerd door insulinetoediening. Een type 1 diabeet is dan "insulineafhankelijk" waaronder verstaan wordt: gevaar van ketoacidose bij staken van insulinetherapie of bij een te laag gedoseerde therapie. Meestal echter ontstaat ketoacidose door een samenloop van omstandigheden waarbij de insulinenood verhoogd is en deze verhoogde nood niet gecompenseerd is door verhoogde insulinetoediening. Jan was koortsig en grieperig. Zijn cellen hadden meer en meer glucose en energie nodig om te genezen. De insulinenood stijgt bij ziekte, koorts, na operaties, in ernstige stresssituaties. Gezien zijn misselijkheid at Jan niet en maakte hij de ongelukkige redenering om geen insuline meer te spuiten. Hierdoor werd nog minder glucose ter beschikking gesteld aan de cellen zodat hyperglycemie en de daaraan gekoppelde verzuring versneld verder gezet werden. Jan kwam in een vicieuze cirkel terecht van hoge suikers, braken, stopzetting insulinetoediening, verder verhogen van de glycemie ,...

Hoe kan je ketonen tijdig opsporen?
Alle situaties waarbij je een hoge bloedsuiker vaststelt, vragen van jou de nodige waakzaamheid. Is de hoge bloedsuiker te verklaren? Heb je je insuline toegediend? Heb je anders gegeten? Ben je de laatste dagen ziek? Neem je geen nieuwe bijkomende medicatie? Tracht altijd de oorzaak van de hyperglycemie te achterhalen. Bij een hyperglycemie boven de 250 mg/dl dien je verzuring van je lichaam na te gaan. De meest gebruikte methode van opsporing is testen van de urine. Er bestaan teststrookjes (Acetest, Ketostix, Keturtest,...) welke de zuurmaker in je urine (vooral aceton) opsporen. Bij aankleuren van dit teststrookje zijn ketonen aanwezig en de hoeveelheid kan geschat worden aan de hand van de kleurencode: hoe donkerder, hoe ernstiger. Zorg er voor dat je deze altijd in huis hebt, en neem ze steeds mee op reis!! Recent is er ook één type glucosemeter dat uitgerust is om het ketonengehalte (vooral betahydroxy-boterzuur) op te meten in vingerprik bloed. Deze meet het ketonengehalte sneller en nauwkeuriger dan via urine controle. Nadeel is echter dat deze teststrips nog zeer duur zijn. In specifieke situaties, bijvoorbeeld zwangerschap, waar een ketoacidose zeer ernstig kan verlopen, kan de aanschaf van zo’n toestel toch zijn nut hebben. Bespreek dit best met je diabetes team.

Wat moet je doen bij hoge bloedsuikers met ketonen?

1) Drink!!
Belangrijk is om voldoende suikerarme dranken te drinken zoals thee, bouillon, water,... om uitdroging te voorkomen. Bij een afwijkend ketonengehalte moet je jezelf dwingen min. 2 liter vocht in enkele uren te drinken.

2) Insuline bijspuiten
Heb je een afwijkende ketonenreactie, spuit dan 4 tot 6 eenheden snelwerkende insuline extra in. Om ketonen weg te krijgen heb je immers meer insuline nodig, dan bij een gelijkaardige glycemie zonder ketonen. Je mag nooit stoppen met insuline te spuiten. Ketonen wijzen op een insuline tekort en vragen meer insuline ondanks verminderde eetlust. Alleen insuline, als sleutel van de celdeur en hierdoor energieleverancier, kan jouw verzuring opheffen! Gebruik steeds je snelwerkende insuline om hoge suikers te corrigeren. Controleer je ketonengehalte ten laatste terug na 4 u (‘s nachts dus opstaan!!!) en doe terug hetzelfde als je ketonen niet verdwenen zijn. Bespreek tevoren met je arts hoeveel eenheden je mag bijspuiten en hoe vaak je dit mag herhalen zonder te verwittigen.

3) Blijf eten
Blijf ook suikerhoudende produkten innemen, ofwel via traag absorbeerbare suikers (bv. brood, toast, muesli, fruit,...). Het kan vreemd klinken maar bij misselijkheid en braken moet soms overgegaan worden naar vloeibare suikeroplossingen (vb licht gezoete thee, of verdunde cola). Je cellen hebben immers suiker nodig om van vetverbranding te kunnen omschakelen naar suikerverbranding. Neem echter pas extra suikers wanneer je glycemie niet boven 300 mg/dl is gestegen of wanneer hij aan het dalen is.

4) verwittig je arts of diabetes team onverwijld
Ook in het weekend en op feestdagen wanneer je ondanks bijspuiten toch hoog blijft staan en je ketonen blijft houden blijft braken en onvoldoende vocht kan inhouden (denk erom: 2 liter in enkele uren!) bij zeer hoge koorts (39 °), zeker wanneer deze langer dan 1 dag aanhoudt bij verminderd bewustzijn

5) Wat mag je absoluut niet doen?
Extra fysieke inspanningen leveren om je te hoge bloedsuikers trachten te normaliseren, zijn absoluut tegenaangewezen. Jouw cellen hebben immers meer energie nodig, krijgen die niet en je verzuurt nog meer. Vooraleer je kan sporten dient eerst je bloedsuiker en zeker je ketonemie gecorrigeerd.

Besluit
Een hyperglycemie met ketoacidose is een urgente situatie, die zich gelukkig geleidelijk aan instelt. Door op tijd de symptomen te herkennen, je glycemies regelmatig te controleren en de gepaste behandeling te starten, kan je een heleboel ergs tijdig voorkomen. Wil je meer weten? Zeer binnenkort is de brochure ketoacidose/ hyperglycemie klaar. Vraag ernaar bij de VDV, bij je huisarts of bij je diabetesteam.
Gesloten