Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS)

Diabetische Keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair Hyperglycemisch Non-Ketotisch syndroom (HNN) zijn complicaties die bij suikerziekte kunnen voorkomen, als er TE LANG GEEN of TE WEINIG INSULINE gegeven wordt. Alles bij elkaar over DKA en HNN.
Plaats reactie
Brigitte

Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS)

Bericht door Brigitte »

Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS):

HHS is een levensgevaarlijk syndroom bij diabetische katten als gevolg van een zware hyperglycemie (meestal > 33-36 mmol), maar er worden geen ketonen gemeten en de bloedsuikerspiegel is over het algemeen hoger dan bij DKA. De hoge bloedsuikerwaardes zijn het gevolg van een te lage insulinegift of een verhoogde insulinebehoefte (bv. als gevolg van een infectie).

De symptomen zijn de symptomen van suikerziekte (veel eten, veel drinken, veel plassen), zware lethargie/coma en zeer zware uitdroging. Een kat die aan HHS lijdt, wordt steeds zwakker en gaat steeds minder eten en drinken. HHS is zeldzamer dan diabetische keto-acidosis (DKA).

Simpel gezegd is HHS een zeer zware vorm van uitdroging: de lichaamscellen proberen de hoge bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen door vocht af te scheiden in het bloed. Een kat die aan HHS lijdt, mag niet met insuline worden behandeld voordat het kaliumgehalte in het bloed met behulp van een infuus genormaliseerd is. In deze toestand heeft een kat zeer waarschijnlijk een te laag kaliumgehalte in het bloed en door de toevoer van insuline wordt dit nog verder verlaagd. Het hart heeft kalium nodig en wanneer snelwerkende insuline wordt gegeven zonder kalium, kan dit fatale hartcomplicaties tot gevolg hebben. Wanneer het vermoeden van HHS bestaat, dient de elektrolyten concentratie in het bloed direct te worden onderzocht (deze test heet in het Engels “I-STAT”).

De eerste 4-6 uur van de vochttherapie zijn beslissend en met het toedienen van insuline kan worden gewacht tot deze therapie heeft plaatsgevonden. De kans op volledig herstel is zeer klein (12%) en de meeste dieren komen binnen 24 uur te overlijden. Soms kunnen katten tegelijk aan DKA en HHS lijden.

Bron: http://www.diabetes-katzen.net/info_allgm_hhs.html
http://www.caninsulin.de/klinische-symp ... abetes.asp
Toestemming verleend.
Brigitte

Bericht door Brigitte »

Diana en ik willen graag aandacht vragen voor een zeer gevaarlijke complicatie van onbehandelde of niet juist behandelde diabetes bij katten. Deze aandoening is weliswaar zeldzaam, maar zeer dodelijk wanneer er niet tijdig en niet juist wordt ingegrepen. Bij het vermoeden van HHS moet je erop staan dat je dierenarts eerst het kaliumgehalte op peil brengt voordat er insuline wordt toegediend. Wanneer dit niet gebeurt, zal de kat overlijden aan hartproblemen.

Het probleem is dat de symptomen lijken op DKA (diabetische keto-acidosis) en daarbij dient wél onmiddellijk insuline te worden toegediend. Het verschil is gelegen in de hoogte van de bss (bij HSS hoger dan bij DKA) en de aanwezigheid (bij DKA) van ketonen, welke niet aangetoond kunnen worden bij HSS.

Bijkomend probleem: dierenartsen kunnen de kalium niet zelf bepalen ....
Plaats reactie