Het Somogyi-rebound-effect

Somogyi is een complicatie die bij suikerziekte kan voorkomen, als er TE SNEL en TE VEEL INSULINE gegeven wordt. Alles bij elkaar over Somogyi!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16264
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Het Somogyi-rebound-effect

Bericht door Jeanne »

Bij een veel te hoge dosering insuline, gecombineerd met een maaltijd, wordt inderdaad veel suiker opgenomen in de cellen. De eerste piek in de insuline werkzaamheid valt samen met de piek in de suikertoevoer van de maaltijd. Het gevolg is dat de BSS op een aanvaardbaar peil blijft en er dus veel suiker wordt opgenomen.

Wanneer de maaltijd is verteerd (lees: er wordt geen suiker meer opgenomen uit het voedsel) is de insuline nog niet uitgewerkt. Het gevolg is dat de BSS daalt. Wanneer de BSS onder de 3 daalt probeert het lichaam de BSS op peil te houden door de lever aan te sporen glucose te gaan maken. De lever kan dat doen vanuit een buffertje, maar ook door de vet- en eiwitstofwisseling om te gooien naar glucose productie. De sturing op dit process gaat met de langzame stresshormonen en is vrij traag . Dat wil zeggen dat het langzaam op gang komt, maar ook langzaam weer ophoudt.

Op het moment dat de eerste fractie van de insuline is uitgewerkt, zal de BSS een hogere waarde laten zien dan dat je zou verwachten.

Wanneer nu het extra-langzame gedeelte van de Caninsulin in actie komt (komt langzamer op dan de eerste fractie), wordt de BSS nog lager met als gevolg dat de lever nog meer glucose gaat maken.

Wanneer nu de Insuline na een uur of 10 helemaal is uitgewerkt, heeft de BSS inmiddels een astronomische waarde aangenomen. De lever blijft ondertussen nog steeds suiker aanmaken.

Door de hormonen wordt er daarnaast ook nog een tijdelijke insuline-resistentie veroorzaakt, waardoor het geheel nog verergert, en die bovendien langer aanhoudt dan 12 uur (het spuit- en voerritme).

Hieruit blijkt dat het moment waarop je de BSS bepaalt erg belangrijk is. Wanneer je op het verkeerde moment prikt, zal je een hoge waarde meten en de neiging hebben meer te gaan spuiten, waardoor het alleen maar erger wordt.
Het juiste moment kan alleen worden bepaald door een curve te maken. Voorbeelden van curves vind je op
suikerkatten site
Daar zie je het effect van insuline met één fractie met voer. Wanneer je kat sneller dan normaal insuline afbreekt, of wanner de tweede fractie eerder dan pas na 6 à 7 uur (piek na 7,5 uur) actief wordt, moet je dus het tijdstip waarop je de BSS bepaalt aanpassen.
Onder normale omstandigheden is het moment waarop de tweede insulinefractie maximaal actief is ( de BSS dus het laagst) het moment om een BSS-bepaling te doen. Op deze waarde stem je je insuline dosering af. Op dit punt zal de BSS het laagst zijn. Met de insulinedosering zorg je ervoor dat de BSS op dit moment niet onder de 7 mmol/L komt.

Harm


Afbeelding
Plaats reactie