Wat is Somogyi?

Somogyi is een complicatie die bij suikerziekte kan voorkomen, als er TE SNEL en TE VEEL INSULINE gegeven wordt. Alles bij elkaar over Somogyi!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jeanne
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ....DIABETES..... ...CONSULENT...
Berichten: 16248
Lid geworden op: 18 sep 2005, 12:33
Locatie: Almelo - Mickey is over de Regenboogbrug maar kreeg ruim 8 jaar Caninsulin.
Contacteer:

Wat is Somogyi?

Bericht door Jeanne »

Als de bloedsuiker spiegel van de kat te laag komt kan bij een kat het Somogyi effect ontstaan. De kat gaat dan uit zelfbescherming stress hormonen aanmaken die de bloedsuiker spiegel omhoog gooit.

Daarnaast kan er ook insuline resistentie optreden die enkele dagen aanhoudt. Als dit effect optreed meet je HOGE bloedsuiker waardes maar toch moet je de insuline VERMINDEREN! Dit effect kan dus ontstaan als de kat te laag zakt maar ook met te grote schommelingen.

Meestal gebeurt dit als een kat een te hoge begindosering insuline krijgt. Als je met 1 eenheid begint en telkens met een halfje verhoogt en minstens 5 dagen tussen het ophogen houdt, heb je grote kans dat je dit effect kan voorkomen.

Dierenartsen denken vaak dat dit effect niet bij katten kan voorkomen, maar het komt juist WEL vaak voor bij katten. Meet je dus te hoge waardes bij kat moet je ook zeker rekening houden met dit effect!
Laatst gewijzigd door Jeanne op 03 okt 2005, 21:59, 1 keer totaal gewijzigd.
Plaats reactie