Verslag bezoek aan Intervet Nederland te Boxmeer, 13-5-2011

Alle informatie over insuline en het gebruik ervan!
Gesloten
Gebruikersavatar
Paasnini
...VETERINAIR... ...DIABETES...... ...CONSULENT...
...VETERINAIR... ...DIABETES...... ...CONSULENT...
Berichten: 11262
Lid geworden op: 29 jun 2010, 23:57
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Verslag bezoek aan Intervet Nederland te Boxmeer, 13-5-2011

Bericht door Paasnini »

Jeanne schreef:Note: Intervet Schering Plough Animal Health heeft haar naam medio 2011 veranderd in MSD Animal Health, svp lees MSD Animal Health waar Intervet staat.
Zo hèhè, ik heb eindelijk even de tijd om hier nog wat te schrijven, naar aanleiding van ons bezoek, 13-05-2011, aan Intervet Schering Plough Animal Health; we hadden een gesprek met de Business Unit Manager en de 2 Technical Managers, die tevens dierenarts zijn.
Ik heb eigenlijk alleen wat hoogtepunten genoteerd, anders had ik nog wel meer aantekeningen gemaakt maar het wordt vast een goede samenvatting.

Ik wil wel nog even kwijt dat ik het gesprek hartstikke fijn vond en dat het vooral voor Jeanne toch echt een stuk erkenning is voor alle energie en tijd die zij (maar natuurlijk ook Nynke en de rest) in het forum heeft gestoken. Fijn te zien dat wij met Intervet op 1 lijn zitten voor wat betreft de standpunten en handelingen t.a.v. de insuline. En heel prettig te zien dat ook dierenwelzijn voor hen op de eerste plaats staat.
Ik vond het persoonlijk interessant te leren dat Nederland het eerste land was waar Caninsulin op de markt is gebracht.

Verkeerde startdosering
Wij hebben heel goed kunnen overbrengen dat één van de grootste "knelpunten" waar wij tegen aan lopen is dat de dierenartsen zo vaak een verkeerde startdosering voorschrijven met alle gevolgen van dien. In het kader hiervan wil Intervet met de universiteit Utrecht eens nagaan of er over dit onderwerp een artikel geschreven kan worden voor het tijdschrift voor dierenartsen.
Wij hebben aangegeven dat een duidelijker honden/ kattenprotocol hier ook een bijdrage aan zou kunnen leveren. Wij hebben toen het protocol erbij gepakt en kwamen tot de conclusie dat de foto en kleur van het protocol (op een zijde hondenprotocol en op de andere zijde kattenprotocol) niet duidelijk genoeg het onderscheid aangeeft tussen kat en hond. Het zou praktischer zijn een cartoonafbeelding van een kat en hond te gebruiken. Dit advies neemt Intervet mee.

Verschil verhogingsadvies tussen protocol en bijsluiter
Er is een verschil tussen het verhogingsadvies op het protocol en in de bijsluiter. Het protocol is leading; hierin staat het verhogingsadvies met 0,5 eh, in de bijsluiter staat nog een verhogingsadvies met 1,0 eh. Helaas is het aanpassen van een bijsluiter een moeizaam iets. Het is een kostbaar en tijdrovend proces aangezien het goedgekeurd moet worden door verschillende instanties.
Hierbij hebben wij ook aangegeven dat het personeel vrijwel nooit een bijsluiter van Caninsulin ontvangt, ook niet bij doosjes met 10 flesjes. In het verleden verzorgde Intervet scheurblokken met de bijsluiter voor de praktijken, maar zij ontvingen steeds meer berichten of zij die niet meer wilden leveren, want mensen hadden er genoeg op voorraad. Zij nemen dit punt mee.

Hypowaarden
Wij hebben het gehad over de diverse opvattingen wat een hypo-waarde is. Intervet geeft duidelijk aan dat dat heel moeilijk officieel vast te leggen is maar in principe hanteren zij een grens van een BSS van 5.0 (maar met een slag om de arm) het advies is dat vooral de katteneigenaar naar het gedrag, houding en blik van de kat moet kijken om met zekerheid te kunnen zeggen of er sprake is van een hypo.

Testen van suiker via urine
Het was ons opgevallen dat er toch in de brochure wordt gesproken over het testen van suiker in urine monsters. Intervet zou dit het liefst uit de brochure willen weglaten aangezien suikerziekte niet definitief is vast te stellen a.d.h.v. urine, dit kan alleen een aanwijzing zijn. Echter de schriftelijke communicatie gaat via de Universiteit van Utrecht, zij hebben de eindverantwoordelijkheid en zij hebben bepaald dat het erin moet blijven. Intervet is hier heel duidelijk over het kan dat een urinetest een aanwijzing geeft, dat een kat mogelijk suikerziekte heeft, maar de dierenarts dient dit altijd vast te stellen met een bloedonderzoek, waarbij een fructosaminetest absolute duidelijkheid geeft.

Dosering geleidelijk verhogen
Intervet sluit zich volledig aan bij ons advies, voor het instellen van een kat met diabetes. De berekening voor de startdosering van het protocol volgen en dan rustig opbouwen met 0,5 eh. Hierbij hebben wij aangegeven dat de ervaring leert, dat dierenartsen en daardoor ook het personeel van de kat, zich laten opjagen door hogere waarden en dat men het verhogen gaat overhaasten doordat er anders schade zou ontstaan, door te lang te hoge suikerwaarden. Hierop liet de aanwezige dierenarts weten, dat te hoog zitten schadelijk is, na enkele maanden en zij was het met ons eens dat het instellen het beste resultaat geeft, wanneer je geleidelijk aan opbouwt.

Informatie verstrekking
Intervet heeft aangegeven, graag in de toekomst nieuwe publicaties eerst aan ons voor te leggen aan ons forum. Daarbij is wel een belangrijk voorbehoud, de inhoud wordt bepaald door de Universiteit van Utrecht en men kan dus niet garanderen, dat onze input op de inhoud ook kan worden verwerkt.

Veterinair Diabetes Consulent
Er is sinds enige tijd een opleiding vanuit Intervet voor Diabetesconsulent. Een aanvullende opleiding die o.a. dierenartsassistenten kunnen volgen. Er zijn inmiddels 130 personen die deze e-training hebben gevolgd en daarvoor geslaagd zijn. Zij krijgen vanuit Intervet een startpakket met o.a. een soort oefenspons e.d. waarmee zij personeel kunnen leren hoe zij insuline moeten injecteren.
Dit pakket bevat tevens een bss-thuistester, de GlucoMen LX PLUS van A. Menarini.

Glucosemeter en testen door eigenaar
Wij hebben onze ervaringen met (gratis) meters gedeeld en zullen hierover contact opnemen met de leverancier van de meter om hen deze ervaring mee te geven. Het zou toch prettig zijn wanneer zoveel mogelijk mensen dezelfde meter gebruiken, als bijvoorbeeld de diabetesconsulent om gelijke waarden te kunnen vergelijken.
Voor wat betreft het thuistesten, waar zij dus ook zeker voorstander van zijn, kwamen wij op een duidelijke term voor de druppel die nodig is om te meten, hiervoor is een “spontane” druppel nodig, dus er moet geen inspanning geleverd worden, om na het prikken, het bloed te verkrijgen.

U40-insulinespuitjes
Intervet zelf levert ook 0,5ml spuitjes maar niet met 0,5 eh. De spuitjes worden centraal vanuit een ander land verspreid. Wij hebben afgesproken dat, Nynke hen een mail stuurt met het verzoek om 0,5 eh spuitjes met halve eh aanduiding, zodat zij dit door kunnen sturen. Dit omdat zij er zelf niet veel invloed op hebben en een verzoek vanuit de eindgebruiker wat meer gewicht in de schaal legt.

Prikpen
Intervet wilde graag van ons weten of er belangstelling zou zijn voor een prikpen met Caninsulin. Wij hebben aangegeven dat die er zeker is, maar dat daarbij wel belangrijk is, dat je de pen kunt instellen op kleinere eenheden insuline.

Schudprotocol Caninsulin
Dan over het nieuwe “schud”protocol, wat de aanleiding was voor de uitnodiging.
Uit nieuwe intensievere onderzoeken is, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, gebleken dat schudden de insuline juist ten goede komt.
De kristallen in de Caninsulin gaan, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, niet kapot. Door het flesje goed te schudden, vóór de eerste keer aanprikken, krijg je een goede en noodzakelijke menging van de twee insulinesoorten die zich in Caninsulin bevinden.
(Caninsulin is varkensinsuline en bestaat uit 30% amorfe zinkinsuline en 70% kristallijne zinkinsuline). (zie ook: Per april 2011 - Caninsulin schudden VOOR 1e gebruik...
Met het schudden bereik je een betere start van het flesje, de insuline wordt beter gestabiliseerd en de goede verhouding zal de gebruiksduur van de insuline verlengen. Witte halsjes en vlokjes moeten met het schudden verdwijnen, na het schudden moet de inhoud een homogene, melkachtige vloeistof zijn. Er zouden dus geen vlokjes en witte halsjes meer zichtbaar moeten zijn. Zo niet, dan mogen ze omgeruild worden bij de dierenarts.

Voor het product zou er ook geen bezwaar zijn om tussentijds, na het aanprikken nog te schudden i.p.v. zwenken maar omdat er schuim ontstaat door het schudden, kan men met het opzuigen van de insuline lucht mee opzuigen in de spuit, waardoor je niet de juiste hoeveelheid insuline spuit daarnaast bestaat het risico dat er met het schudden insuline uit het flesje lekt.

De witte halsjes en de vlokjes ontstaan door foute behandeling tijdens transport en opslag en die niet door schudden oplossen, worden altijd door Intervet omgeruild voor nieuwe flesjes. De bewaartemperatuur voor Insuline ligt tussen 2-8 graden. Er zullen nog onderzoeken volgen over de bewaartemperatuur van Caninsulin.

Publiceren door Intervet op Suikerkatten
Wij hebben Intervet gevraagd of zij onder hun eigen naam wat publicaties op het forum kunnen zetten. Daartoe is wel een wil, maar dit kan juridisch moeilijk liggen. (Een fabrikant van geneesmiddelen, mag geen directe reclame maken naar een eindgebruiker volgens de regels.) Intervet zal in ieder geval gaan meelezen op het forum en wij zullen hen attent maken op opmerkelijke praktijkvoorbeelden.
Wellicht dat Maurice een rol kan spelen, wij hebben afgesproken dat wij hen in contact zullen brengen met Maurice. In geval praktijkvoorbeelden van het forum bruikbaar voor Intervet, zullen ze uiteraard altijd eerst toestemming vragen voor ze iets gebruiken.

Annemiek, Inez, Jeanne en Nynke

Belangrijkste punten kort samengevat:

• Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat goed schudden geen schade aanbrengt aan de kristallen maar ten voordele komt aan de werking
• Hard schudden wordt afgeraden na aanbreken van het flesje om praktische redenen (heeft geen effect op de werking, maar er kan schuim ontstaan)
• Ten aanzien van de bewaring zijn geen wijzigingen op dit moment. Wel is er de intentie dit in de toekomst verder te onderzoeken.


Zie ook: Vragen voor Intervet over Caninsulin en Nieuw protocol? Mag nu wel hard schudden? waar ook reacties geplaatst kunnen worden.
Gesloten